Mnogo je faktora koji mogu uticati na opadanje kose Foto: Photo by Element5 Digital: https://www.pexels.com/photo/woman-wearing-white-long-sleeved-shirt-973401/

Zašto vam opada kosa?

Mnogo je različitih tipova opadanja kose. Neki su nasledni, neki su vezani i za neke druge bolesti, ali ono što najčešće spominjemo kada je gubitak kose u pitanju su razne forme alopecija, ali i telogeni efluvijum koji je svima postao poznat kao najčešći tip opadanja kose nakon Covid infekcije.

Koji su sve uzroci opadanja kose?

Mnogo je različitih razloga zbog kojih kosa opada. Od genetike, pa preko infekcija skalpa, ali i celog organizma, do internističkih oboljenja, koji kao svoju posledicu imaju i lošiji kvalitet dlake, pa i njeno opadanje. Mnogobrojni lekovi, način ishrane, kao i hormonske oscilacije, ali i promena godišnjih doba, utiču na pojačano opadanje kose.

Koliko je genetika važna?

Kosa kao sastavni deo našeg organizma, podložna je osetljivosti zbog mnogobrojnih procesa u našem organizmu. Najčešće kvalitet dlake, ali i opadanje kose je uslovljeno genetskim faktorima, ali i godine utiču na kvalitet, kao i volumen kose. Najprisutniji tip opadanja kose je androgentska alopecija, koja u svojoj osnovi ima hormonske oscilacije, a najčešće je vezana za postojanje iste dijagnoze u porodici.

Infekcije i internistička oboljenja?

Mnogobrojne infekcije poglavine dovode do trenutnog, a u koliko se ne leče na vreme i trajnog opadanja kose. Od internističkih oboljenja najpre su uzrok bolesti štitaste žlezde, poremećaj nivoa gvožđa, zinka, proteina u ishrani. Određene seksualno prenosive bolesti, na primer sifilis takođe može dovesti do opadanja kose. Neki lekovi, hormonski dizbalansi takođe su uzrok opadanja kose. Trovanja, terapija karcinoma, ali i pojačani stres su još neki od razloga zašto kosa može da opada.

Stilizovanje kose i tip frizure kao uzrok opadanja kose

Preterano stilizovanje, previše grub tretman toplotom, hemijskim sredstvima, ali čak i stalno nošenje određenih frizura koje zatežu kosu, može da dovede do trakcione alopecije i opadanja kose. Nemojte nositi podignuti i previše jako vezanu kosu, ukoliko primetite da Vam kosa opada. Takođe kada možete koristite lagane šnale, umesto gumica, a kada birate gumice neka budu svilene i ne previše stegnute.

Šta je normalno opadanje kose?

Svakodnevno izgubimo određeni broj dlaka u procesu regeneracije kose. Normalno je da dnevno izgubimo između sto i sto pedeset dlaka, po nekim knjigama je čak i do dvesta dozvoljeno u periodima jeseni i ranog proleća.

Kada treba da se javim lekaru?

Svako opadanje kose koje premašuje fiziološki broj dlaka u danu, pojava pečata, proređene kose, zahteva pregled dermatologa, koji će da utvrdi o kom tačno tipu odadanja je reč i dati savet kao i terapiju. Jako je važno posebno kod infekcija, ali i ožiljnih alopecija javiti se na vreme, kako bi posledice bile što manje.

Ukoliko želite da razgovarate na ovu ili neku drugu temu, autorka ovog teksta je dostupna naDokTok platformi, kao i drugi stručnjaci koji su vam na raspolaganju za razgovor.

Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas!

Takođe pročitajte

Kako se izboriti sa prolećnim alergijama

Alergija (preosetljivost) je prirodna, zaštitna reakcija organizma od agenasa iz okoline, koje organizam doživljava kao pretnju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.