Zašto treba posetiti srpski „Kamelot“?

Zato što je Maglič grad zapanjujuća srednjevekovna tvrđava koja i danas pleni svojom postojanošću i lepotom, bilo da ga gledate odozdo, kada vam se može učiniti nedostižnim, ili da „bacite“ pogled sa vrha neke od kula, ostaviće vas bez daha lepota prirode kojom je okružen.

foto Goran Šljivić

Posetiti ovaj grad je izazov mada na prvi pogled deluje jednostavno,….na 20 kilometara od Kraljeva, dolinom Ibra nalazi se Maglič grad. Tačno, tvrđava se vidi s puta, odnosno Ibarske magistrale ali nismo sigurno šta je veći izazov, pretrčavati preko neobezbeđene pomenute magistrale ili preći Ibar preko visećeg mosta čiju je upotrebu zabranila kraljevačka Građevinska inspekcija.

Samo da znate da je taj viseći most jedini način da dođete do tvrđave pa sad na svoju odgovornost odlučite šta vam je činiti. Mi prešli, i odmah da vam kažemo da nismo bili jedini, sporadične grupice turista obilaze ovu lokaciju tako da nismo bili jedini kojima je palo napamet da krenu u ovu avanturu.

Savetujemo vam da sve što trebate znati o Magliču saznate pre ili posle obilaska jer na licu mesta nećete saznati NIŠTA. Nema vodiča, suvenirnice, Crnaca koji bi vam uvali tri priveska za 10 evra….nema ničeg što samo znači da ćete uštedeti neki dinar. Ionako ti predmeti koje skupljamo svuda po svetu služe samo da ne zaboravimo kako se briše prašina.

Ako ste bili hrabri i prešli „preko vode do slobode“ očekuje vas novi izazov. Nemojte odustati, Upozoravaće vas na zmije, što je očekivano s obzirom da se penjete uz kamenjar ali uvek pri ruci imajte štap i nežno lupkajte. Upućeni tvrde da se zmijama te vibracije ne dopadaju pa će gledati da vam se sklone s puta.

„Mi smo već uzbuđeni zbog mosta a možemo samo zamisliti šta nas još očekuje do vrha, kaže nam razdraganih  stranaca koja se uputila ka tvrđavi.

Samo na početku put je makadamski a onda sledi zavijutak sa čistom, hladnom planinskom vodom i stepenice koje vode pravo do tvrđave. Neko se potrudio oko stepenica koje su čak i osvetljene što daje posebnu čaroliju Magliču kada padne mrak.

Precizno se ne zna ko je tačno sagradio Maglič ali se predpostavlja da je u pitanju neki Nemanjić, naverovatnije Uroš, odnosno najmlađi sin Vojina Ćetkovića (TV serija Nemanjici), šalimo se Stefana Prvovenčanog. Uros je inače oženio francusku princezu Jelenu Anžujsku u čiju čast su dolinom Ibra posađeni jorgovani.

Narod ko narod ipak prst upire u Jerinu, koju drugu nego prokletu, jer „ko bi drugi zidao tvrđavu na vrh brda“ a sve što je nemoguće uraditi najlakše je u Srbiji za to okriviti ženu….Odosmo predaleko sa istorijom.

Kada se „nahranite“ pogledom sa kula onda vam za nastavak puta treba malo energije a odmah u podnožju je kafana „Jerinin grad“. Pristojno mesto s obzirom da je pored magistrale. Oprostićemo im toalet, koji je u duhu magistrale, jer je hrana ukusna, porcije izdašne, kelneri ljubazni a cene pristojne.

 

 

Takođe pročitajte

Zašto vam opada kosa?

Mnogo je različitih tipova opadanja kose. Neki su nasledni, neki su vezani i za neke …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.