sreda , 28 septembra 2022

Zašto se za lečenje astme prepisuju 2 različite “pumpice”?

Postoji veliki broj različitih lekova za lečenje astme i većina njih je u obliku “pumpice”. Najčešći, najbezbedniji i najadekvatniji način primene leka je putem “pumpice” jer se na taj način lek aplikuje u malim dozama direktno na mesto gde je potrebno, a to su bronhije.

Ukoliko i sami razmišljate o ovome i želeli biste da konsultujete stručnjake – lekari različitih specijalnosti, kao i psiholozi i psihoterapeuti svakodnevno su dostupni na platformi za besplatne zdravstvene konsultacije DokTok. Posetite www.doktok.rs, napravite svoj profil i zakažite konsultaciiju kod željenog stručnjaka.

U zavisnosti od težine simptoma koje pacijent ima, prepisuje se jedna ili više pumpica. Svaki lek ima svoje polje delovanja i zbog kombinacije simptoma prepisujemo i određenu kombinaciju lekova.

Pumpice

To su najčešće dve “pumpice” – jedna sadrži lek koji prevenira upalu i praktično pluća drži u dobroj formi. Ta “pumpica” se koristi svakodnevno, bez obzira da li postoje simptomi u tom momentu ili ne. Druga pumpica sadrži lek koji se uzima samo po potrebi, kada je došlo do pogoršanja simptoma i kada je neophodno brzo ublažiti simptome. Postoje i lekovi koji sadrže obe ove komponente i koji se određen broj puta koriste svaki dan, a mogu se koristiti i po potrebi.

Bitno je naglasiti da pumpice omogućavaju upotrebu veoma male, ali potpuno dovoljne količine leka. Nema nikakve bojazni da će se razviti zavisnost niti značajni kontraefekti. Bitno je propisanu terapiju koristiti redovno na način kako je lekar propisao, da bi se astma držala pod kontrolom.

DokTok i Udruženje pacijenata Pobedimo astmu i alergije u okviru kampanje ’Pobedimo astmu!’’ svake srede tokom januara održaće besplatna online savetovališta sa pulmolozima Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, gde će pacijenti u razgovoru 1 na 1 imati priliku da reše svoje nedoumice i dobiju odgovore na željena pitanja. Za savetovališta Pobedimo astmu možete se prijaviti brzo i jednostavno u samo nekoliko koraka putem sledećeg linka.

dr Ljiljana Timotijević, pneumofiziolog Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, Beograd

 

 

Takođe pročitajte

Evropska nedelja sporta u Srbiji – Budite aktivni

Budite aktivni – to je glavna poruka još jedne Evropske nedelje sporta. Srbija je domaćin …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.