utorak , 9 avgusta 2022

Zašto je sapun najbolji prijatelj kože?

Od sapuna ne treba očekivati neke drastične promene na koži, jer to nije proizvod koji se duže zadržava na koži, ali svakako da će dodatak etarskih ulja i ekstrakata kao i aditiva za negu kože u sapunu, pomoći da nam koža bude mekša i nežnija, otkriva nam tehnolog Marina Cvetković iz Sektora razvoja i kontrole kvaliteta NEVENA&ALL ME COSMETICS DOO LESKOVAC.

Sapuni su kozmetički proizvodi namenjeni održavanju higijene tela i lica. Ono što je bitno kod sapuna, jeste kako oni nastaju i koliko mogu pomoći u negovanju kože.

nevena sapunU suštini, sapun se može napraviti na hladno ili toplo, a obe tehnike izrade  daju isti proizvod. Pri izradi sapuna, rastvor sode (natrijum hidroksida) i vode se meša sa otopljenim masnoćama biljnog ili  životinjskog porekla na određenoj temperaturi. Sama ta reakcija saponifikacije je veoma burna (egzotermna), pa je tako i proces izrade sapuna, rekla bih, ne mnogo čist.

Soda se u sapunu neutrališe i pH vrednost  sapuna  opada. Idealno bi bilo da pH vrednost  sapuna  bude oko 7 tj. neutralna, što je moguće kod glicerinskih sapuna, ali je to veoma teško postići kod sapuna sa biljnim i životinjskim masnoćama. Tako je pH vrednost ovih sapuna između 9 i 10, što sa druge strane obezbeđuje sapunu da ne može doći do mikrobiološke kontaminacije, jer je to bazna sredina. Prisustvo sode u sapunu ne može biti štetno, a ni opasno  za kožu, ukoliko je sapun pravilno napravljen, tj. ukoliko je saponifikacija pravilno izvršena.

Prirodni  sapuni su melem za kožu, ali svakako i za oči, jer se izrađuju u prelepim oblicima i bojama.Oni zaista mnogo manje pene, ali su baš zbog toga nežniji za kožu. U stvari, oni sadrže mnogo manje sulfata (to su supstance koje stvaraju penu, a koje isušuju kožu), pa tako i ispoljavaju efekat nege kože.nevena leskovac sapuni

Svakako, sapun se može obogatiti raznim materijama, pre svega uljima,  što itekako može da utiče na lepši izgled kože.

Parfem je sastavna komponenta većine sapuna, prikriva miris masnoća u sapunu i daje sapunu dodatnu  privlačnost, pa je izbor parfema veoma bitan pri izradi sapuna.

Glicerin je supstanca koja treba da bude prisutna u svakom sapunu i koja hidrira kožu i održava vlažnost kože.

Eterična ulja poput ulja koštica šljive, ulja lavande, eukaliptusovog ulja, ulja semenki grožđa, ulja koštica kajsije, ružinog ulja, ulja pšeničnih klica, ulja nevena,  takođe stvaraju soft  efekat na koži i osećaj mekoće.

Ova ulja su veoma skupa, pa samim tim značajno utiču na cenu koštanja sapuna. Ne treba zaboraviti ni Vitamin E i Pantenol koji su veoma važni za negu kože. Ne bih izostavila ni kozje mleko koje deluje veoma umirujuće na kožu i preporuka je za suvu i ispucalu kožu, pa čak i osobama sklonim ekcemima. Takođe, suvoj koži će prijati ulje nevena kao i ulje koštica šljive, kokosovo ulje, bademovo ulje.  Za masnu kožu treba koristiti sapun sa eukaliptusovim uljem i uljem lešnika. Ova ulja su veoma bogata vitaminima, hrane kožu i regulišu lučenje masnoća.  Za zrelu kožu najbolje je koristiti sapun sa ružinim uljem, koje regeneriše kožu i deluje umirujuće na kožu.

Ne samo sapun, već svi kozmetički proizvodi u kojima se nalaze ova ulja stvoriće veoma prijatan efekat na koži.

Od sapuna ne treba očekivati neke drastične promene na koži, jer to nije proizvod koji se duže zadržava na koži, ali svakako da će dodatak etarskih ulja i ekstrakata kao i aditiva za negu kože u sapunu, pomoći da nam koža bude mekša i nežnija.

I ne zaboravite, s obzirom da je sapun kozmetički proizvod koji čisti kožu i sprečava razvoj bakterija, on je i svakodnevni prijatelj naše kože.

Marina Cvetković iz Sektora razvoja i kontrole kvaliteta NEVENA&ALL ME COSMETICS DOO LESKOVAC

Takođe pročitajte

Saveti i trikovi: Kako da se najlakše spakujete za odmor

Leto je doba kada se prepuštamo uživanju i relaksaciji, ako izuzmemo neizbežne trenutke stresa koji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.