Foto: Grand kafa promo

Zašto je Brazil zemlja specijalitetnih zrna kafe?

Kafa – omiljeno i najpopularnije piće širom sveta nakon vode. Napitak bez koga ne možemo da zamislimo dan, čije nam raznovrsne arome i ukusi ulepšavaju svako jutro, popodne i nezaboravne trenutke koje provodimo sa najdražima.

Kada je reč o proizvodnji i izvozu kafe, Brazil zauzima počasno prvo mesto, čineći više od trećine ukupnih svetskih zaliha. Prva stabla kafe u ovoj zemlji zasađena su 1727. u oblasti Para, a vrlo brzo su nastavila da se razvijaju i uspevaju zahvaljujući plodnom tlu. Tokom 19. veka, retka biljna bolest napala je plantaže kafe u severnom delu Amerike, nakon čega je Brazil je izbio na prvo mesto kao najpoznatiji svetski proizvođač, koje zauzima sve do danas. Pored toga, ubraja se i na listu zemalja čiji stanovnici piju najviše kafe, što i nije iznenađujuće s obzirom da neke od najpopularnijih vrsta ovog napitka potiču iz Južne Amerike.

Na oko 300 000 plantaža kafe raspoređenih u najplodnijim regijama, zahvaljujući bogatom tlu i toploj, vlažnoj klimi, podjednako dobro uspevaju vrste Arabica i Robusta. Berba se na mnogim farmama obavlja ručno, što dodatno utiče na njen kvalitet. Arabica je kafa aromatično-slatkog ukusa i njena zrna imaju bogatiji, prefinjeniniji ukus i manju kiselost, zbog čega se i smatra kvalitetnijom od robuste. Robusta je gorkog i oštrog ukusa, bogata kofeinom koje se najčešće nalazi u instantima i espresu.

Minas Gerais je daleko najvažnija brazilska država kada je proizvodnja kafe u pitanju, jer se tamo nalazi skoro polovina ukupne proizvodnje u zemlji. Bogato zemljište i veća nadmorska visina u ovom regionu čine ga savršenim za uzgoj najpoznatije specijalitetne kafe u Brazilu.

Brazilska kafa Santos je najpoznatija i najcenjenija specijalitetna kafa, i predstavlja najkvalitetniju vrstu brazilske arabike, blagog i laganog ukusa, koji odgovara svim ljubiteljima ovog napitka. Gaji se na plantažama zvanim ‘’fazendas’’, a njen naziv potiče od luke kroz koju se transportuje. Bourbon Santos takođe potiče iz pomenutog regiona, i ubraja se među najkvalitetnije kafe slatkastog ukusa, sa aromom orašastih plodova. Ovakav ukus i aroma karakterišu i Carmo de Minas, još jednu od najpopularnijih kafa iz plodne regije istoimenog naziva, koja se nalazi na većoj nadmorskoj visini od ostalog dela zemlje.

Kako bi svojim potrošačima pružila najbolju kafu koja je pažljivo uzgajana u ovoj egzotičnoj zemlji, Grand kafa je svoj portfolio obogatila novim Single Origin ukusima. Grand Brazil Cerrado – 100% arabica intenzivne teksture i prirodno slatkastog ukusa, potiče iz pomenute regije Cerrado de Minas Gerais, koja je prva u čitavom Brazilu zaštićena oznakom porekla kafe visokog kvaliteta. Idealna nadmorska visina kao i klimatski uslovi, pogodni su za uzgajanje kafe savršenog ukusa. Namenjena je svim onima koji žele da uživaju u blagom napitku sa uravnoteženim aromama orašastih plodova i pečenog hleba.

Zahvaljujući inovativnoj BLOCKCHAIN tehnologiji, koju Grand kafa prva u regionu koristi na svojim Grand Single Origin proizvodima, svi ljubitelji ovog napitka mogu virtuelno da otputuju do dalekih brazilskih predela, jednostavnim skeniranjem QR koda na pakovanju, i upoznaju se sa farmerima proizvođačima i bogatim, nepreglednim plantažama na kojima se ova kafa uzgaja. Osim toga, još jedna dodata vrednost ove kafe ogleda se u tome da je upakovana u Genprotect foliju koja ne sadrži aluminijum i može u potpunosti da se reciklira. Pored toga što ova ambalaža pažljivo čuva svako zrno kafe na održiv i odgovoran način, takođe redukuje emisiju gasova za 63 odsto, u poređenju sa standardnom aluminijumskom folijom.

Zato ispratite leto i dočekajte jesenje dane uživajući u vrhunskom mirisu i ukusu, kao i nezaboravnom putovanju koje će vam otkriti mnogo toga o poreklu i putu vaše omiljene kafe.

Takođe pročitajte

Kako napisati brief za dizajn ambalaže

Brief za dizajn ambalaže predstavlja ključni dokument koji objedinjuje sve potrebne informacije, smernice i očekivanja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.