Zašto danas treba nositi ružičastu majicu?

Danas je „ Nacionalni dan prevencije vršnjačkog nasilja“,u svetu poznat kao „ Dan ružičastih majica“ i roze boja je simbolično boja, borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Vrtić je oaza sigurnog i srećnog odrastanja, vrtić je deo najlepših uspomena na detinjstvo pa su zato u niškoj Predškolskoj ustanovi „Pčelica“  odlučili da dan posveti borbi protiv vršnjačkog nasilja. Na visini zadatka medicinske sestre i vaspitači vrtića „Bambi“ timskim radom preventivnim i šarolikim igrama , realizovali su u radu sa decom postavljene ciljeve.

„Svako ko je odabrao da ceo svoj radni vek posveti radu sa decom, mora imati na umu da to nije samo posao, već mnogo više od toga. Deca su blago i bogatsvo, deca su dijamanti i vredi ih štititi, čuvati i braniti od svega, navela je ova ustanova u svom saopštenju.

U mnogim zemljama sveta ovaj dan simbolično se obeležava svake poslednje srede meseca februara i prihvaćen je 2007.godine nakon događaja u provinciji Nova Škotska ,gde je učenik jedne škole došao obučen u roze majicu.Grupa vršnjaka počinila je brutalno nasilje nad njim neznajući da je dečak tim činom podržao svoju teško obolelu majku od karcinoma.Uz znak podrške činom drugarstva i saosećanja, već narednog dana obučeni u roze majice pojavio se čitav razred.Time je roze majica postala zaštitni znak kao i podrška svakom detetu koje doživi nasilje.

„Cilj je pre svega bio usmeren ,da u igrama sa decom prikažemo ljubav, pažnju, drugarstvo, empatiju, zahvalnost, ljubaznost, rad u grupi, saradnju i učešće roditelja od kojih dosta zavisi uspeh ovako velikih akcija. Kroz igru koja je deci ranog uzrasta najzanimljivija, izrađivali smo lutke emocija, kolaž tehnikom ukrašavali srca kao poklon drugu, deca su izrađivala krune, kravate, naočare, narukvice, ram za fotografisanje, majice. Realizovana je muzičko ritmička igra „LJubav je“i performans sa kišobranima, deca su glumila i sa velikim uspehom prikazala konfliktne situacije u grupi ali su predlagali i rešenja. U opuštajućim igrama ,deca su vežbala disanje,naučili su da osete svoj udah energije i izdah koji opušta i umiruje telo. Vaspitno osoblje vrtića radi novih saznanja o prevenciji nasilja igrom ,prisustvovalo je predavanju „Igrom protiv nasilja“. Sa željom da deca srećna i vesela odrastaju bez nasilja, potrudili smo se da jasno i glasno pošaljemo poruku svima „Nasilje prestaje ovde!“, kažu oni koji brinu o našim najmlađima.

Takođe pročitajte

Microsoft već 20 godina podstiče tehnološki napredak i inovacije srpskih kompanija i društva 

 Microsoft je protekle dve decenije delovao kao katalizator digitalne transformacije u Srbiji, podržavajući i podstičući …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.