subota , 26 septembra 2020

“Zaplanjska matica” traži kooperante

Sedmoro pčelara okupljenih u zadruzi „Zaplanjska matica“ dobili su od države 7,3 miliona dinara za nabavku košnica, rojeva, kontejnera ali i opreme za proizvodnju pogača i sirupa. Planovi su im da okupe što više pčelara sa područja Zaplanja ali nude saradnju i zainteresovanim proizvođačima uljane repice i suncokreta. Takođe, sarađuju i sa pčelarskom zadrugom iz Vlasotinca “Med i voće”
Proizvodnja pogača i sirupa istorijski je trenutak za Zaplanjce jer se niko nikada nije bavio ovom vrstom proizvodnje iako na teritoriji opštine Gadžin Han ima oko 7000 košnica. Pčelari okupljeni oko zadruge kažu da bi se teško bez pomoći države odlučili na ovakav korak.
“Brat Gran i ja imamo 250 košnica i uspeli smo prošle godine da prikupimo sredstva za nabavku dva kontejnera dok o nabavci ovakve opreme nismo ni razmišljali. Dobro je što smo se udružili i što nam je država pomogla jer ima veliki potencijal za pčelarenje u ekološki čistoj sredini. Ostali smo bez fabrika ali zato možemo da pravimo kvalitetan med, kaže Slaviša Đorđević, direktor zadruge „Zaplanjska matica“ koji ne krije uzbuđenje što će koči tržištu da ponude svoje proizvode u vidu pogača i sirupa koji su dosta traženi u pčelarstvu a podmirivaće i potrebe zadrugara i kooperanata.
Sada nam je cilj da okupimo što više pčelara i da prikupimo količine koje će biti konkurentne na tržištu. Takođe, radićemo i brendiranje meda sa ovog područja, kaže Slaviša i dodaje da pomoć ponuditi i proizvođačima suncokreta i uljane repice koji su veoma bitni za proizvodnju meda.

Miloš Mitić iz Taskovića, jedan od zadrugara kaže da je počeo da se bavi pčelarenjem sa 3 košnice i da sada već ima 20.
Planiram da nabavim još 30 košnica jer vidim u tome budućnost. Prošla godina je bila dobra za pčelare tako da me je to motivisalo, kaže Miloš.

Takođe pročitajte

Dani turizma u Nišu – Besplatne vožnje i razgledanje grada

U okviru DANA TURIZMA U NIŠU, u organizaciji Turističke organizacije Niš, građanima, posetiocima i turistima …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.