nedelja , jul 21 2019
Početna / AGRO / Za dobro vino Zarezoja se mora ispoštovati

Za dobro vino Zarezoja se mora ispoštovati

Slaviša Dinić iz Donjeg Matejevca kao svaki pravi vinogradar i vinar današnji dan, 14.februar proveo je u svom vinogradu da bi ispoštovao zaštitnika vinograda.

U vinogradarskim krajevima 14. februara  tradicionalno se slavi Sveti Trifun kao slava i zaštitnik vinograda i vinogradara.

“Tada se prvi put u novoj kalendarskoj godini ulazi u vinograd i simbolično se orezuje nekoliko čokota koji se nakon toga zaliju vinom kako bi posle dugog zimskog perioda povratili snagu i počeli da bujaju u proleće koje se polako primiče. Zbog toga se u našem kraju i istočnoj Srbiji Sveti Trifun zove i Zarezoja, kaže Slaviša koji vino pravi za “svoju dušu i prijatelje” jer mu je stalo da sačuva porodičnu tradiciju.

Postoji narodno verovanje  da ukoliko na Trifundan pada kiša ili sneg veruje se da će godina biti kišna i rodna a ukoliko je vedro da će godina biti sušna i nerodna.
Veruje se i da je Sveti Trifun zaštitnik sela, polja i bilja od nepogoda i štetočina pa se ne rade teži poslovi na taj dan.

Takođe pročitajte

Zlatna medalja za poletarce Folkornog ansambla “Crnilović”

Folklorni ansambl „Crnilović“ iz Vlasotinca učestvovao je na bugarskom nacionalnom festivalu narodnog stvaralaštva pod nazivom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.