nedelja , 28 novembra 2021
Ilustracija: Flickr

Za bolje upravljanje javnim finansijama na lokalu

Opštine Vladičin Han, Surdulica, Bosilegrad, Aleksinac, Varvatin i Medveđa potpisale su sa Švajcarskim sekretarijatom za ekonomske poslove i Projektom Reforma lokalnih finansija II u Srbiji (RELOF2) Memorandum o saradnji kojim se obezbeđuje stručna podrška Projekta u uspostavljanju ili unapređenju finansijskog upravljanja.

Devet od ukupno 48 lokalnih samouprava koje će biti partneri RELOF2 (Pančevo, Alibunar, Opovo, Nova Varoš, Sjenica, Prijepolje, Novi Pazar, Raška i Tutin), potpisalo je Memorandume o saradnji prethodnih dana, čime je i zvanično otpočela realizacija aktivnosti. Tokom narednih nedelja, Memorandum o saradnji biće potpisan i sa ostalim lokalnim samoupravama koje su partneri Projekta.

Projekat koji podržava Vlada Švajcarske će tokom 2021. i 2022. godine obezbediti ekspertsku podršku ovim lokalnim samoupravama u primeni propisa, uspostavljanju procedura i mehanizama i uvođenju novih alata ovim oblastima. Cilj je da se unapredi način planiranja, raspodele i kontrole trošenja budžetskih sredstava, kao i nadzor nad radom lokalnih javnih preduzeća. Na ovaj način se podržava stabilnost javnih finansija jedinica lokalne samouprave i osigurava bolje pružanje usluga građanima i veća transparentnost u radu lokalnih uprava.

Ove promene u radu lokalnih uprava su aktivnosti u okviru reforme lokalnih javnih finansija i zakonska su obaveza za sve korisnike javnih sredstava. One omogućavaju da se dosadašnji fokus širi sa, isključivog praćenja namenskog i zakonitog trošenja sredstava, na upravljanje bazirano  i usmereno na ostvarivanje ciljeva i rezultata.

Pored osnovnog cilja, Projekat RELOF2 podstiče i promoviše međuopštnsku saradnju, kako bi lokalne samouprave sa više kapaciteta pružale podršku manjima. Lokalne samouprave koje su partneri RELOF2: Pančevo, Alibunar, Opovo, Kragujevac, Topola, Batočina, Lapovo, Aranđelovac, Vladičin Han, Bosilegrad, Surdulica, Nova Varoš, Prijepolje,  Sjenica, Pirot,  Bela Palanka, Babušnica, Dimitrovgrad, Aleksinac, Varvarin, Medveđa, Zrenjanin, Žitište,  Sečanj, Tutin, Novi Pazar, Raška, Trstenik, Vrnjačka Banja, Sokobanja, Ražanj, Bečej, Žabalj, Ada, Čoka, Bač, Odžaci, Bački Petrovac, Bogatić, Ljubovija, Mali Zvornik, Osečina, Lajkovac, Sremska Mitrovica, Šid, Užice, Paraćin i Knjaževac. Tokom narednih nedelja, Memorandum o saradnji biće potpisan i sa ostalim lokalnim samoupravama koje su partneri Projekta.

 

Takođe pročitajte

Vlasotinački kuvar po naški

S vinjagu sam počela da pisujem ovoj kuvarče, sas slatko od grojze ću ga završim, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.