Moderni minimalistički dizajn enterijera Foto: https://www.freepik.com/free-photo/modern-minimalist-interior-with-armchair-empty-white-wall-background-3d-rendering_13158295.htm#page=1&query=parquet%20white&position=27&from_view=search

Vrste i klase parketa koje možete odabrati za vaš dom

Jedan od najvažnijih poduhvata u vašem stanu, bilo da ste se tek uselili ili renovirate prostor u kome živite, jeste postavljanje podnih obloga.

Na tržištu postoje razne varijante, od etisona preko laminata do brodskog poda ali od svih se po svojim jedinstvenim karakteristikama izdvaja parket. Po svojoj dugoj tradiciji, funkcionalnosti i prirodnom svojstvu, parket je većini omiljena podna obloga.

Klase parketa

Parket se teorijski uglavnom deli u tri klase – ekstra klasa, standardna klasa i rustik klasa a negde se kao četvrta nalazi i van standardna klasa. U praksi to nije uvek tako pa različiti proizvođači imaju različite kriterijume razvrstavanja parketa po klasama ali i oznakama istih, pa se prilikom odabira možete izgubiti u moru različitih vrsta.

U osnovi, postoji parket ekstra klase koji uglavnom nema razlike u boji drveta i ima čvorove do 10 mm. Sledeći na listi je standardni parket sa svetlim čvorovima i malom razlikom u boji.

Ovde se mogu videti i čeone pukotine do 1 mm. Rustik klasa parketa može imati čvorove veličine do 15 mm po komadu i određena oštećenja od insekata, kao i pukotine do 3 mm. Van ove tri klase, postoji i van standardna klasa kod koje se ne uzimaju u obzir ni čvorovi ni pukotine.
U praksi se uglavnom koristi mešavina različitih klasa, što je ekonomičnije ali i njihova kombinacija uvek daje autentičan izgled.

Ono o čemu uvek treba voditi računa svakako jeste odabir majstora – parketara za efikasno postavljanje parketa, pošto od toga prvenstveno zavisi kvalitet i dužina korišćenja vašeg novog parketa.

Izbor parketa u zavisnosti od vrste drveta

Ukoliko se odlučite za ugradnju parketa, na našem tržištu najčešće ćete naći hrastov i bukov parket kao predstavnike uobičajenih vrsta drveta za parket, ali ovde ćemo vam predstaviti i neke druge vrste “tradicionalnih” parketa kao i parketa od egzotičnih tropskih vrsta drveta koje su u poslednje vreme sve modernije.

Hrastov parket

Hrastov parket poseduje dobre tehničke karakteristike i može se reći da je jedan od omiljenih i najčešće biranih vrsta parketa. Hrastov parket može biti svetliji ili tamniji, a u poslednje vreme i izbeljen sa završnim uljem bele boje. Zbog svoje tvrdoće, trajnosti i kvaliteta generalno, hrastov parket je najsigurnija opcija prilikom izbora vrste drveta za parket, a naročito u prostorijama koje se često i aktivno koriste.

Bukov parket

Karakterističan prvenstveno po svojoj nijansi crvene, bukov parket može se naći u čitavoj paleti boja od svetlo do tamno crvene, a nijansa zavisi od dužine i procesa parenja bukve. Poseduju veliku gustinu drveta pa je samim tim i veoma trajan.

Primer parketa u sobi
Foto: https://www.pexels.com/photo/white-ceiling-fan-turned-off-3935340/

Jasenov parket

Jasenov parket je pored hrastovog parketa najčešći parket na ovim prostorima, veoma kvalitetan, poseduje odličnu tvrdoću, postojanost i elastičnost te se zbog svega ovoga vrlo često ugradjuje u velike hale društvenih i sportskih namena. Jasenov parket je uglavnom svetlije boje, pomalo žute, te čini da prostorija izgleda svetlije i otvorenije.

Bagremov parket

Ređe zastupljen od prethodnih vrsta, ali isto tako veoma kvalitetan je bagremov parket. Specifična zeleno-smeđa nijansa ovog parketa i njegove odlične tehničke karakteristike nateraće vas da se odlučite baš za njega, uprkos višoj ceni kojoj doprinosi prvenstveno veoma teška obrada bagrema a kasnije i teže brušenje ovog parketa.

Orahov parket

Orahov parket karakterišu tamne nijanse i veoma zanimljive šare koje ga svakako izdvajaju od ostalih vrsta parketa. Daje prostoriji ekskluzivan i atraktivan izgled, ali zbog svojih specifičnosti, za nijansu je teže uklopiti celokupan stil enterijera sa ovom vrstom parketa.
Pored ovih uobičajenih vrsta drveta od kojih se prave parketi, postoje i parketi od drveta trešnje, šljive, javora i divlje kruške, ali za ovaj poduhvat će vam trebati više vremena i novca – teško se nalaze i to samo po porudžbini u dogovoru sa majstorom.

Jatoba parket

Prilikom upoznavanja sa egzotičnim vrstama parketa počećemo od jatoba parketa koji je napravljen od tropskog otpornog drveta jatoba (južnoamerička trešnja) i karakterišu ga veoma dobre tehničke karakteristike uz sposobnost da vašem enterijeru udahne moderan dizajn.
Ukoliko se odlučite baš za ovu vrstu parketa, neophodno je da ga ispravno održavate jer se može desiti da poprimi sive nijanse pod dejstvom sunčeve svetlosti.

Bambusov parket

Bambusov parket je sledeći u nizu egzotičnih parketa koji je jedinstven prvenstveno po tome što bambus ne spada u drveće već u trave.
Ovaj parket je glatke površine, veoma otporan na vlagu, sa širokom lepezom nijansi od bele preko boje slonove kosti do svetlo smeđih, kafenih i tamno smeđih nijansi. U poslednje vreme je popularan upravo zbog svojih odličnih karakteristika, jednostavnog održavanja ali i lakoće postavljanja parketa, koji najčešće dolazi na tržište već izlakiran. Ukoliko se odlučite za bambusov parket, vaš enterijer će svakako dobiti notu prefinjenosti i topline.

Vrsta parketa
Foto:https://www.freepik.com/free-photo/texture-background_1167458.htm#page=1&query=parquet&position=19&from_view=search

Venge parket

Ukoliko ste ljubitelj minimalizma i jakih kontrasta u enterijeru, možete se odlučiti za jednu od najekskluzivnijih vrsta parketa a to je – venge parket. Poreklom iz Afrike, drvo Wenge je tamno smeđe, pa je i parket koji se dobija njegovom obradom te boje, do skoro crne. Prilikom izloženosti suncu može bledeti pa bi kao završni sloj trebalo korisiti premaze sa UV zaštitom.

Vrste parketa na osnovu strukture daščica i dimenzije parketa

Vrlo je teško napraviti podelu i klasifikaciju parketa na osnovu izgleda jedne dašcice ali pokušaćemo da vam na jednostavan način prikažemo osnovne vrste parketa na osnovu ovih kriterijuma.

Lamelni i lam parket

Na ovim prostorima pre više decenija najpoznatiji i najčešće ugradjivani parket upravo je lamelni parket – od tankih daščica dužine uglavnom 12cm i dimenzija kvadrata 12 x 12 cm.

Danas se može naći uglavnom njegova modifikacija – lam parket, koji je uglavnom debljine 10 mm, mada se mogu naći i od 6 do 15 mm, širine 4 do 5 cm, po negde i do 7 cm i dužine od 20 cm do 80 cm. Najčešće se pravi od hrastovog, bukovog ili jasenovog drveta. Zbog svoje male debljine, čak 12 mm manje od klasičnog parketa, cena lam parketa je niža i pristupačnija nego kod ostalih vrsta parketa.

Klasičan i masivni parket

Klasičan parket je deblji od lam parketa i najčešća debljina mu je od 21 do 22 mm, širina 3 do 7 cm i dužina od 20 cm do 50 cm. Mogu se naći od svih vrsta drveta, a ono što će dati dati originalni izgled u vašem domu je tip sloga odnosno način slaganja parketa, pa se tako možete odlučiti za slog “riblja kost”, naizmenični slog, cigleni zid, kvadratni zid, šah polje itd. S obzirom na oscilacije vlažnosti i temperature u prostoriji, slog “riblja kost” je najstabilniji, iako je njegovo slaganje veoma zahtevno i potrebno je dosta vremena.

Ova vrsta parketa i dalje se najčešće obrađuje nakon postavljanja, na licu mesta (brušenje, lakiranje…), mada u poslednje vreme raste ponuda i klasičnih parketa koji su skroz obrađeni i tretirani završnim slojem i kao takvi spremni za slaganje u prostoru.

Masivni parketi, pored dobro poznate karakteristike da se sastoje od jednog sloja drveta, obično su većih dimenzija, debljine oko 21 do 22 mm, ali širine od 9 do 30 cm a dužine i preko 2 m. Oni su često završno obrađeni u fabrici i prodaju se bez kasnije potrebe da se bruse, lakiraju itd.

Masivni parket koji je kod nas najčešće od hrasta, oraha ili jasena, po pravilu je skup pa je na tržištu njegova ponuda manja a povećava se uvoz masivnih parketa od tropskih vrsta drveta – od jatobe, bambusa itd.

Treba takođe imati u vidu da sama ugradnja odnosno postavljanje masivnog parketa zahteva stroge standarde temperature, vlažnosti i ostalih parametara u prostoru u koji se ugrađuje, te da se svi oni moraju ispoštovati da bi rezultat bio idealan masivni parket koji će vam služiti više decenija.

Višeslojni parket sa jednom (jednolamelni) ili više traka (višelamelni)

Višeslojni ili multilayer parket sastoji se od dva ili tri sloja drvenih daščica koje su pričvršćene (zalepljene) jedna za drugu.

Ovde je bitno napomenuti da je svaki sloj napravljen od drveta, a jedino što se razlikuje jeste vrsta drveta koja se koristi za gornji, srednji i donji sloj. Za gornji dekorativni sloj koji je debljine od 2,5 do 4,5 mm najčešće se koriste najkvalitetnije vrste drveta, npr. hrast, jasen, bukva, javor ili orah. Srednji sloj je popunjen mekšom vrstom drveta, kao što su neke vrste četinara, kao i donji sloj koji može biti šperploča, HDF ploča ili od drveta smreke, breze i topole.

Dimenzije višeslojnih parketa uglavnom se kreću u širini od 6 do 45 cm (pretežno 10 do 20 cm) a u debljini od oko 15 do 22mm.

Troslojni parketi spadaju među najstabilnije, obzirom na specifično postavljanje odnosno lepljenje u prostoru. Oni takođe mogu biti sa jednom ili više traka – takozvani jednolamelni ili višelamelni. Ova podela je estetske prirode i ne utiče na kvalitet parketa već je stvar ukusa – da li vam se više sviđa da je daska površinski podeljena na dva ili više delova ili ne.

Što se dvoslojnih parketa tiče, oni su najpopularniji u prostorima sa podnim grejanjem. Zbog svoje specifične ukupne debljine od oko 9 do 10 mm imaju izvrsnu toplotnu provodljivost ali i manju osetljivost na razlike u temperaturi.

Važno je napomenuti da su višeslojni parketi izrazito ekološki odnosno doprinose održivom razvoju, budući da je za 100 kvadratnih metara gotovog proizvoda potrebno više od četiri puta manje kubnih metara drva.

Tipovi završne obrade parketa

U novije vreme, najšira podela završnih obrada parketa jeste na osnovu trenutka kada se završna obrada parketa obavlja – da li se parketi obradjuju nakon postavljanja ili u fabrici prilikom izrade samog parketa.

Dakle, pored dilema kako odabrati odgovarajuću vrstu parketa za vaš prostor, tu su i nedoumice vezane za završne slojeve kojima će biti obrađen vaš parket.

Završna obrada parketa koja je kod nas još uvek najviše zastupljena jeste svakako završna obrada parketa nakon postavljanja – brušenje, lakiranje, farbanje ili uljenje, u zavisnosti od toga za šta ste se odlučili.

Druga varijanta jeste kada se parket do kraja obrađuje u fabrici pa se na tržištu pojavljuje gotov parket, najčešće je to u pitanju masivni ili višeslojni parket različitih vrsta.

Što se tiče tipa završnog sloja parketa, parket može biti brušeni, četkani, patinirani, beljeni, crno ili belo prani, bajcovani…izbor je veliki, a sve zavisi od toga šta želite i kako ćete novi parket uklopiti sa vašim stilom uređenja prostora.

Nadamo se da su vam ova objašnjenja bila od pomoći prilikom izbora parketa.

Takođe pročitajte

Kako ostvariti uštedu prilikom renoviranja stana?

Renoviranje stana predstavlja značajan korak ka poboljšanju kvaliteta života i prilagođavanju prostora ličnim potrebama. S …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.