Vršnjačko nasilje – izazovi i rešenja

Bezbednost, odnosno osećaj nesigurnosti u svom okruženju jedni su od problema sa kojima se suočavaju mladi na jugu Srbije.

Ove podatke iznela je na nadanašnjoj konkrerenciji za novinare Aleksandra Milutinović, predsednica Udruženja za mlade “Okular” iz Ćićevca. Radeći na projektu “Problem, promena, akcija”, koji finansira Kraljevina Švedska preko Beogradske otvorene škole istraživali su sve aspekte bezbednosti mladih. Jedan deo projekta realizovan je preko portala SE Serbia News koji je objavio seriju tekstova o mladima uzrasta od 15 do 30 godina.

O vršnjačkom nasilju tokom konferencije govorila je zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović koja je istakla da će Niš dobiti prvi Regionalni centar u vidu savetovališta za decu koja su žrtve nekog vida nasilja.

„Niš će biti prvi grad u Srbiji koji će otvoriti Svetovalište za rad sa decom koja trpe najteže oblike nasilja. Ono će biti u sklopu regionalne Sigurne kuće za žene i decu žrtve porodičnog nasilja, sa posebno izdvojenim prostorom gde će se raditi upravo sa decom – istakla je ona i dodala da je najvažnije raditi na prevenciji nasilja.

„Radiće se i sa decom školskog uzrasta, govoriće se o tome šta je potencijalna opasnost koja ih vreba i kada je u pitanju vršnjačko nasilje kako ga prepoznati, kako i kome ga prijaviti i možda još značajnije je rad sa roditeljima, pedagozima, psiholozima i nastavnicima razredne nastave na podizanju nivoa svesti i opasnosti koje vrebaju našu decu, kazala je predstavnica niške vlasti. Ona je pomenula da je Grad Niš formirao i Savet za bezbednost sa najstručnijim ljudima u gradu uključujući i civilni sektor.

„Ovo je jedna u nizu konferencija koja će nam dati smernice kako biti spremniji da prepoznamo i sprečimo nasilje – dodala je.

Sigurna kuća u Nišu godinama unazad je u stalnoj vezi sa mladima i radi na podiznau svesti.

„Oni su ti koji mogu da menjaju svet i da rade na menjanju predrasuda i streotipa koji se tiču nasilja i koji će sutra da sklapaju brakove prema tome važno je da često pričamo o tome kroz ovakve okrugle stolove – rekla je Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu.

Iz Centa za socijalni rad u Nišu istakli su da su nemili događaji koji su se dogodili početkom maja primorali  institucije da se sa pozicije identifikacije problema pomere ka nečemu što je praktično.

„Odnosno da promišljamo šta bismo to mogli da učinimo kako bi naša deca bila daleko bezbednija i sigurnija. Centar za socijalni rad budući da je uključen u brojne prijave vršnjačkog nasilja, sprovodi aktivnosti savetovanja, ali mora da postoji čitav kontinuitet savetovanja te dece i njihovih roditelja na promeni uverenja i stavova. Sve ovo je bilo kao opomnena svima nama, navela je Sanja Sertić iz niškog Centra za socijalni rad.

 

Takođe pročitajte

Poziv za socijalna preduzeća i OCD za testiranje inovativnih pristupa

Asocijacija za demokratski prosperitet – ADP Zid iz Crne Gore, zajedno sa organizacijom CEDRA iz Splita, Hrvatska; Deli – prostorom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.