petak , 28 februara 2020

VRMDŽILLA – planinarima bilo malo 420 litara pasulja

Šesta Vrmdžilla u brojkama glasila bi najkraće ovako: 1500 učesnika iz 48 planinarskih društava i organizacija iz 40 gradova ali i iz Nemačke, Bugarske, Meksika i Švajcarske a svi su na kraju bili posluženi pasuljem pa su pojeli 420 litara ovog jela.

Planinarska akcija počela je oko 10 časova na brdu Crkovac kod muzeja i crkve Svete Trojice. Pre polaska, planinari su imali čast da uživaju u prelepom pogledu na Kopaonik, Veliki Jastrebac, Ozren, Devicu i Staru planinu na istoku. Svi planinari su se zajedno uputili preko potoka Šopur i Latin grada prema vodenici gde je usledila polučasovna pauza.

Nakon pauze planinari su stigli do Vrmdžanskog jezera gde se grupa podelila na planinare koji idu lakšom i težom stazom. Planinari koji su išli lakšom stazom su se istim putem vratili prema Latin gradu a zatim ka steni Sokolovica. Grupa koja se uputila težom stazom, nastavila je prema severu prema mestu Oblozi 665 mnv odakle se pogled pružao prema istočnoj Srbiji, Borskom Stolu, Crnom vrhu i Kučajskim planinama.

“Tokom cele akcije se videla planina Rtanj iz različitih uglova kao neizostavan detalj. Od mesta Oblozi staza je vodila prema jugu ka Mirkovom potoku i mestu vidikovac odakle se pružao pogled na celu Vrmdžu i Sokobanju. Grupa je prešla asfaltni put i uputila se ka jednoj od najlepših stena u Vrmdži – Sokolovici koja se u vidu oštrog zuba izdiže nad okolnim terenom. Nakon silaska sa Sokolovice, staza je vodila prema klisuri Devojački kamen i nazad prema Latin gradu gde su planinari mogli da uživaju u kulturno-umetničkom programu, dečijoj pozorišnoj predstavi i ukusnom pasulju za koji su se pobrinuli domaćini iz Vrmdže, prenosi nam predsednik Mesne zajednice sela Vrmdže Slaviša Krstić koje je organizator ove akcije i dodaje da su skuvali i poslužili 420 litara pasulja umornim planinarima.

Akciju je zatvorila najstarija planinarka, gospođa Jelena Minardi koja za nekoliko meseci slavi svoj stoti rođendan.

” Zahvaljujemo se partnerima MZ Vrmdža, Udruženju mladih UM i gospodinu predsedniku Mesne zajednice Slaviši Krstiću na pomoći u organizaciji akcije. Dugujemo zahvalnost i Crkvenoj opštini Vrmdža kao i lokalnoj samoupravi. Najviše se zahvaljujemo svim ljudima koji su svoje poverenje poklonili nama i rešili da današnji dan provedu na najlepšem mestu na svetu…. u Vrmdži!, navode organizatori.

Već 6.jula u ovom živopisnom selu održava se VRMDŽA FEST,festival Turističkog ekološkog dokumentarnog filma.

Takođe, 3. i 4. avgust rezervisan je za Penjački festival, takmičenje u sportskom penjanju na prirodnom penjalištu “Devojački kamen” u Vrmdži. Prošle godine je bilo preko 70 penjača a gost festivala bila je Staša Gejo,treća na svetskoj rang listi u Bolderingu.

foto Goran Milisavljevići Mladen Antić

Takođe pročitajte

“Mali čas dobrote” za prijateljstvo

Niške pčelice predstavom „Mali čas dobrote“ pridružile su se obeležavanju Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.