VRMDŽILLA – planinarima bilo malo 420 litara pasulja

Šesta Vrmdžilla u brojkama glasila bi najkraće ovako: 1500 učesnika iz 48 planinarskih društava i organizacija iz 40 gradova ali i iz Nemačke, Bugarske, Meksika i Švajcarske a svi su na kraju bili posluženi pasuljem pa su pojeli 420 litara ovog jela.

Planinarska akcija počela je oko 10 časova na brdu Crkovac kod muzeja i crkve Svete Trojice. Pre polaska, planinari su imali čast da uživaju u prelepom pogledu na Kopaonik, Veliki Jastrebac, Ozren, Devicu i Staru planinu na istoku. Svi planinari su se zajedno uputili preko potoka Šopur i Latin grada prema vodenici gde je usledila polučasovna pauza.

Nakon pauze planinari su stigli do Vrmdžanskog jezera gde se grupa podelila na planinare koji idu lakšom i težom stazom. Planinari koji su išli lakšom stazom su se istim putem vratili prema Latin gradu a zatim ka steni Sokolovica. Grupa koja se uputila težom stazom, nastavila je prema severu prema mestu Oblozi 665 mnv odakle se pogled pružao prema istočnoj Srbiji, Borskom Stolu, Crnom vrhu i Kučajskim planinama.

“Tokom cele akcije se videla planina Rtanj iz različitih uglova kao neizostavan detalj. Od mesta Oblozi staza je vodila prema jugu ka Mirkovom potoku i mestu vidikovac odakle se pružao pogled na celu Vrmdžu i Sokobanju. Grupa je prešla asfaltni put i uputila se ka jednoj od najlepših stena u Vrmdži – Sokolovici koja se u vidu oštrog zuba izdiže nad okolnim terenom. Nakon silaska sa Sokolovice, staza je vodila prema klisuri Devojački kamen i nazad prema Latin gradu gde su planinari mogli da uživaju u kulturno-umetničkom programu, dečijoj pozorišnoj predstavi i ukusnom pasulju za koji su se pobrinuli domaćini iz Vrmdže, prenosi nam predsednik Mesne zajednice sela Vrmdže Slaviša Krstić koje je organizator ove akcije i dodaje da su skuvali i poslužili 420 litara pasulja umornim planinarima.

Akciju je zatvorila najstarija planinarka, gospođa Jelena Minardi koja za nekoliko meseci slavi svoj stoti rođendan.

” Zahvaljujemo se partnerima MZ Vrmdža, Udruženju mladih UM i gospodinu predsedniku Mesne zajednice Slaviši Krstiću na pomoći u organizaciji akcije. Dugujemo zahvalnost i Crkvenoj opštini Vrmdža kao i lokalnoj samoupravi. Najviše se zahvaljujemo svim ljudima koji su svoje poverenje poklonili nama i rešili da današnji dan provedu na najlepšem mestu na svetu…. u Vrmdži!, navode organizatori.

Već 6.jula u ovom živopisnom selu održava se VRMDŽA FEST,festival Turističkog ekološkog dokumentarnog filma.

Takođe, 3. i 4. avgust rezervisan je za Penjački festival, takmičenje u sportskom penjanju na prirodnom penjalištu “Devojački kamen” u Vrmdži. Prošle godine je bilo preko 70 penjača a gost festivala bila je Staša Gejo,treća na svetskoj rang listi u Bolderingu.

foto Goran Milisavljevići Mladen Antić

Takođe pročitajte

Šaban u New Orleans džez muzeju!

Polovinom aprila jedan od centralnih prostora najpoznatijeg svetskog džez muzeja u New Orleansu biće posvećen …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.