VRMDŽILLA – dočekajte proleće na pravom mestu

Tradicionalna lokalna akcija „VRMDŽILLA 2019“ – U ČAST PLANINARSKE SLOBODE I DOSTOJANSTVA održaće se u subotu 16.marta u selu Vrmdža.

Vrmdža, selo na severu sokobanjske kotline u podnožju planine Rtanj, predstavlja pravo turističko planinsko naselje koje svake godine privlači veliki broj turista iz Srbije i inostranstva. Pored svog specifičnog izgleda, Vrmdža u
svojoj neposrednoj okolini ima Vrmdžansko jezero, veliki broj stenovitih odseka koji se u vidu klifova izdižu sa plodnih polja i voćnjaka. Vrmdža je bogata izvorima, prelepim vidikovcima sa kojih se vidi cela sokobanjska kotlina. Mesto je gde je zabeležen pad prvog meteorita na teritoriji bivše SFRJ.
Vrmdža raste, veliki broj ljudi dolazi u Vrmdžu i upravo to mesto bira za svoj budući dom. Stanovnici Vrmdže su iz Italije, Švajcarske, SAD-a i Srbije, stalne migracije stanovništa utiču da Vrmdža nastavlja da živi i da se razvija.

OPIS AKCIJE:

– Prijava planinara je na brdu Crkovac (crkva Svete Trojice) u 9.00 časova. Za vreme prijave akcije planinari će imati prilike da obiđu zavičajni muzej u Vrmdži, obiđu jednu od najstarijih crkava u okolini Sokobanje i uživaju na prelepom vidikovcu neposredno blizu muzeja.
– Otvaranje akcije je u 9.30 časova ispred muzeja (pored crkve).Za razliku od prošle godine, staza vodi severno od startne pozicije ka zaseoku Gornja mala.
– U 10:15 časova je predviđena kraća pauza od 15 minuta a zatim sledi nastavak pešačenja ka severu i mestu Pakleš gde se prelazi istoimeni potok.
– Oko 11:30 časova se pristiže na Vrmdžansko jezero gde je predviđena pauza od 15 minuta.
– Na jezeru se grupa deli na planinare koji će ići lakšom i težom stazom.

VRMDŽARASTA STAZA (kraća staza)
– Nakon pauze od 15 minuta planinari kreću ka jugu u pravcu mesta „Vrelo“ gde je u 12 časova predviđana kraća pauza i obilazak Etno – vodenice (pauza za kafu, ručak) oko 45 minuta
– Oko 12:45 časova je vreme za polazak od vodenice dalje ka vrhu Latin – grad gde je cilj akcije.
– U 13:15 časova je vreme za dolazak na cilj (Latin – grad) odakle planinari mogu da uživaju u lepom pogledu sa već spomenutog vrha.

VRMDŽANA STAZA (duža staza)

– Nakon pauze od 15 minuta planinari kreću ka severu u pravcu mesta Vasiljevac a zatim do najviše tačke Oblozi gde pristižu u 12:45 časova. Na mestu Oblozi je predviđena pauza od 15 minuta. Oblozi predstavljaju najvišu tačku planinarske staze, mesto odakle se pruža pogled ka dolini Crnog Timoka i jedan od najlepših pogleda ka planini Rtanj.
– U 13 časova je predviđen polazak
– U 13:30 časova – Mirkov potok (izvor pijaće vode „Čisti kladanac“)
– Na vrh Vidikovac se pristiže oko 14:15 časova odakle se pruža pogled ka selu Vrmdža sa severozapada – nema zadržavanja
– U 14:30 časova se izlazi na asfalt (opcija ko želi direktno do Latin – grada)
– U 14:50 časova izlazak na stenu Sokolovica (pauza 10 minuta)
– U 15 časova polazak sa stene
– U 15:20 časova prolazak kroz klisuru Devojački kamen
– U 16 časova Latin – grad

Dužina vrmdžaraste staze iznosi 9 km dok je vrmdžena staza dugačka oko 15 km. Na stazi će biti vodiči PD „Oštra čuka“ obeleženi fluorescentnim prslucima. Staza je obeležena planinarskim oznakama i namenjena je svim starosnim kategorijama. Akcija će se odvijati laganim tempom. Kraća (vrmdžarasta) staza ima 213 m uspona i 232 m silaska.
Duža (vrmdžena) staza ima 389 m uspona i 407 m silaska.

Na lokaciji Latin – grad je obezbeđen besplatan ručak za sve planinare – posan pasulj (obavezno poneti pribor za ručak – činija, kašika, tanjirić za salatu). Za sve planinare je obezbeđen pečat akcije.
Pre dodele zahvalnica biće priređen kulturno – umetnički program i edukacija o lekovitom bilju u organizaciji PD „Preslap“ iz Niša.

Akcija „Vrmdzila 2019“ i ove godine se bavi humanitarnom akcijom „Čepening“ gde sakupljamo čepove za kupovinu invalidskih kolica za mališane kojima je taj vid pomoći neophodan. Akcija se sprovodi tako što će svaki planinar „platiti“ pasulj jednim plastičnim čepom.

Redari PD „Oštra čuka“ i Udruženja mladih će biti vidno obeleženi fluorescentnim prslucima i nalaziće se na ulazu u selo Vrmdža.
Organizatori akcije su: MZ Vrmdža, PD „Oštra čuka“ i Udruženje mladih „UM“ iz Sokobanje.
Prijava se može izvršiti do 13. marta 2019. godine na brojeve:
064/92 02 909 Mladen
064/17 65 184 Čele
069/65 47 87 Marko
ili putem e-maila: [email protected]

Dođite u Vrmdžu da zajedno dočekamo proleće!!!

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.