Vreme je za šumsku malinu

Ako volite maline onda ćete šumske ili divlje maline voleti još više jer imaju deset puta intezivniji ukus i miris a jedina im je mana što se za njih morate pomučiti jer rastu na obroncima planina.

sumska malina branjeŠumsku malinu niko ne otkupljuje jer je nakon što se ubere brzo kvari i treba je odmah pojesti ili zamrznuti. Za razliku od borovnica koje ove godine zbog mraza nema na Vlasinskoj visoravni malina se može naći ali na visinama iznad 1500 metara nadmorske visine.

„Ima malina ali ne kao ranije. Mraz je i malinu prepolovio. Meštani mogu pronaći njena staništa ostali bi morali malo više da pešače, kaže Čeda Pejić, naš saradnik sa Vlasine koji na sa lice mesta i šalje ove fotografije.

Inače, malina (Rubus idaeus)  sadrži šećer, pektin (pomaže kod varenja), minerale gvožđa, vitamin A, C, E, limunsku, jabučnu i mravlju kiselinu, tanin,…sumska malina

Plodovi maline su ukusni i zdravi, ali lekovitost listova mnogo je veća od plodova.

Malinu nazivaju i ženskom biljkom jer leči mnoge tegobe ženskih organa. Čaj od listova maline može se piti pre, tokom i nakon porođaja. Redovno konzumiranje čaja od listova tokom trudnoće jača i tonizira maternicu, sprečava pobačaj, pomaže tokom porođaja i sprečava jako krvarenje. Nakon porođaja ubrzava oporavak materice i podstiče stvaranje mleka. S konzumiranjem ovog čaja  može se početi počnite od trećeg meseca trudnoće. Piju se dve do tri šoljice na dan.

sumska malina vlasinaČaj se koristi i za jačanje desni, dezinfekciju krajnika, sprečavanje dečjih proliva i kod očnih oboljenja.

 

 

Takođe pročitajte

Diskus hernija – šta kad leđa jako zabole?

Naizgled bezazlen bol u predelu leđa, otežano kretanje i iznenadna nemogućnost da se savijete mogu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.