sreda , jun 19 2019
Početna / TRADICIJA / HRANA / Vreme je za pihtije i grejanu rakiju

Vreme je za pihtije i grejanu rakiju

Turšija, pihtije i grejana rakija su “sveto trojstvo” u borbi protiv prehlade i grupa i nije slučajno da se ovi specijaliteti forsiraju krajem januara, na hrišćanski praznik Bogojavljanje ili Vodice, kada imunu sistem kod čoveka počinje da posustaje.

Za turšiju se već zna da je izvor vitamina C ali su i pihtije se pravilu dobro začine belim lukom što samo može da doprinese da “terapija” bude uspešnija. Grejana rakija i nema neka lekovita svojstva ali je odličan aperitiv koji će vas naterati da pojedete što više kiselog kupusa i mezite pihtije.

Pihtije nisu jeftine niti lake za pripremu jer je potrebno dosta mesa, vremena i umešnosti da bi uspele. Od mesa se koristi suvo svinjsko meso uz dodatak suve goveđe kolenice “da ne bi bile masne”. I onda se bespomučno kuvaju dok se sav želatin iz kosti ne rastopi u vodi a onda se par sati hladi i želira po tanjirima u kojima je predhodno stavljen naseckani beli luk.

U selu Grkinja kod Gadžinog Hana već više od 20 godina na ovaj praznik međusobno biraju koja je domaćica skuvala najbolje pihtije (pitije) a koji domaćin grejanu rakija. Siniša Mitrović iz Niša je ove godine bio domaćin seoskog okupljanja a pihtije koje je spremila njegova porodica jedne su od nagrađenih. 

Što je rakije tiče pobednik Slobodan Mitić tvrdi da je to najzdraviji “čaj od šljiva” i otkriva nam kako je priprema.

“Kada šećer počne da se karmelizuje dodajem rakiju i vodu, pola litre šljivovice i toliko vode. Kad proključa čaj je spreman za degustaciju, kaže ovogodišnji pobednik.  Drugo mesto osvojio je Saša Veljković i Miloš Đorđević.

Takođe pročitajte

“Da živi selo naše”, al stvarno

Njima nisu potrebne strategije niti mudrovanje, pogotovo onih koji su se i rodnog sela odrekli …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.