Vranje je dobilo ulicu Džona V. Frotingama

Na inicijativu žena okupljenih oko neformalne grupe Ženski solidarni front Vranje i Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, a koja je pokrenuta u decembru prošle godine, Vranje je dobilo ulicu Džona V. Frotingama.

Amerikanac, Džon V. Frotingam (1878 – 1935.), bio je najveći srpski dobrotvor i nacionalni heroj Srbije koji je obeležio početak XX veka Kraljevine Srbije, Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije. Nakon diplomiranja na Harvardu, posetio je Evropu i u Pragu se prvi put susreo sa pričama o Srbiji i Srbima, njihovoj borbi sa Turcima i Austro – Ugarima. Prvu pomoć Srbiji u novcu, poslao je pre balkanskih ratova, a 1914.godine je opremio prvu ratnu bolnicu (u vrednosti tadašnjih 200 hiljada dolara), i poslao petočlanu misiju lekara sa medicinskim sestrama.

Sve vreme trajanja rata, on je pomagao ratnu siročad, osnivajući privremene, a onda i stalne domove za ratnu siročad, deleći hranu i druga sredstva, dok je posle Velikog rata osnivao i finansirao i domaćičke škole u Srbiji. Bez preterivanja možemo reći da je Džon V. Frotingam dvadeset poslednjih godina života posvetio zbrinjavanju srpske ratne siročadi. Sem toga, pomagao je sportska i umetnička društva u Srbiji, donirao sredstva brojnim humanitarnim organizacijama, darivao zgrade i imanja, bez da traži išta zauzvrat. U celini gledano, on je Srbiji donirao sredstva u iznosu od skoro tri njena godišnja budžeta. Za svoj trud i posvećenost, dobio je brojna odlikovanja, među kojima Karađorđevu zvezdu IV stepena, Orden Svetog Save III reda, Beli orao II i III stepena, Orden Svetog danila I itd. Početak zaborava ovog dobrotvora poklapa se sa ubistvom kralja Aleksandra u Marseju, dok je posle Drugog svetskog rata sva njegova imovina nacionalizovana, a njegovoj ženi Srpkinji i ćerki, zabranjen je ulaz u zemlju.

Sa ispravljanjem istorijske nepravde prema ovom velikom čoveku počelo je 2018.godine, kada je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva izdao kapitalno delo Vranjanca Tomislava R.Simonovića „Džon V. Frotingam – zaboravljeni srpski dobrotvor“. Na inicijativu Srpskog filantropskog foruma, posthumno je odlikovan Zlatnom medaljom za zasluge, povodom dana državnosti Republike Srbije, u feruaru 2018.godine.

U Vranju, osnovao je i finansirao Dom za ratnu siročad i Domaćičku školu, a preko 700 njegovih štićenika iz Vranja i okoline је, zahvaljujući toj podršci, završilo zanate, srednje škole, i fakultete. Na teritoriji Grada podigao je tri zadužbine, od kojih danas postoje samo ostaci jedne, u ulici Gavrila Principa.

Ulica sa imenom Džona V. Frotingama u Vranju, mali je doprinos u ispravljanju istorijske nepravde prema dobrotvoru srpskog naroda, koji je i Vranje zadužio svojim delima i naraštajima siročadi koje je izveo na životni put. Vranje, ovim činom, nastavlja da neguje tradiciju odavanja počasti pripadnicima drugih nacionalnosti i vera, kojima to nije bila prepreka da život posvete pomaganju srpskom narodu. Priča o Vranju, kao gradu otvorenog srca, gostoljubivih domaćina i zahvalnih pokolenja, prilika je da naš grad promovišemo kao mesto gde sećanje na filantropiju živi, dok novi pokušaji filantropskih aktivnosti dobijaju na značaju. Na 25.sednici Skupštine Grada, odbornici su usvojili odluku da deo Sutjeskine ulice, od raskrsnice sa Kralja Milana do Trga 7.septembar, ponese ime Džona V. Frotingama.

Takođe pročitajte

Niški atletičar postao pivar

Nišliji Stevanu Antanasijeviću atletska karijera nije bila suđena, ali zato preduzetnička jeste. Započeo ju je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.