subota , 30 maja 2020

“Vođa” u Nišu

Na sceni Narodnog pozorišta u Nišu, u nedelju 11. decembra, gostovaće predstava „Vođa“ po tekstu Radoja Domanovića a u adaptaciji i režiji Bojana Jovanovića.
Predstava u produkciji Udruženja građana „CUG“ i Omladinske scene pozorišta „Bora Stankovć“ iz Vranja, deo je projekta „Školsko pozorište“ i namenjen je pre svega srednjoškolcima i mladima, ali i ostaloj publici.img_0059
U okviru projekta, kroz zajednički rad sa mentorom, grupa mladih ljudi aktivno učestvuje u stvaranju pozorišne predstave, dok nakon izvođenja iste, sa vršnjacima i profesorima iz gradskih srednjih škola razmenjuje utiske i vrši analizu izvedenih dela.
O samoj predstavi redilj kaže: „Ideja da se adaptira i na scenu postavi „Vođa“, Radoja Domanovića, nekako se nametnula sama. Počev od činjenice da je kult vođe sveprisutan u Srba do obeležavanja 120-to godišnjice od postavljanja prve pozorišne predstave u Vranju, koju je, da podsetim, sa vranjskim gimnazijalcima postavio upravo Radoje Domanović.
Da li nam je potreban Vođa? Zašto? Kakav Vođa? Da li ćemo i kada prestati da se bavimo Vođama i početi da mislimo o sebi? Svejedno da li ih gradimo ili rušimo, mi se bavimo njima, a ne nama samima. Kolektivno stanje će uvek biti u skladu sa stanjem dominantnog vođe, a dok mi to shvatimo prođe život. Prođu dva života ako krenemo od Domanovićevog doba. prođe večnost, ako krenemo od postanka našeg naroda….“
Predstava Vođa je najnagrađivanija omladinska predstava u Srbiji u 2016. godini, sa šet pobeda na sedam festivala, uz 30-ak osvojenih nagrada.
Karte za predstavu „Vođa“ mogu se kupiti na blagajni pozorište po ceni od 200 dinara

Takođe pročitajte

Počela pretprodaja ulaznica za Nišville 2020!

Internacionalni niški jazz festival „Nišville 2020“ održaće se u punom formatu od 7. do 16. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.