Vlažne maramice za brisanje kože – Da ili ne?

Vlažne maramice postale su deo naše svakodnevnice, pogotovo kada je u porodici beba. Imaju brojne prednosti: lake su za upotrebu, brzopotezne su, njima brišemo skoro sve. Ali naučnici tvrde da su ipak štetne kako za naše zdravlje, tako i za okolinu.

Povremena upotreba vlažnih maramica nije štetna, ali treba biti obazriv prilikom njihovog korišćenja i posebno ih izbegavati kod beba pre navršenih mesec dana starosti. Bebina nežna koža koja još uvek nije potpuno zrela, propustljivija je, i osetljiva na sve spoljašnje faktore, pa tako upija sve štetne sastojke iz vlažnih maramica. Ukoliko ste kod kuće, bolje je da bebinu guzu operete vodom i sapunom, a maramice koristite kad ste napolju ili u nekim drugim vanrednim situacijama.

Vlažne maramice treba da izbegavaju deca sa vrlo osetljivom kožom. To su npr. deca koja imaju ekcem (atopijski dermatitis), kod njih vlažne maramice mogu izazvati crvenilo i peckanje koze. Međutim, stalna upotreba vlažnih maramica i kod dece koja nemaju osetljivu kožu može da dovede do oštećenja mikrobioma kože, a to su prirodni stanovnici kože koji nas štite od patogenih mikroorganizama. Ako se koriste antiseptične vlažne maramice može doći i do češćih ojeda i infekcije kože pelenske regije.

Stručnjaci su ustanovili da vlažne maramice mogu biti uzrok alergijskih reakcija na kozi. Dermatitis i ekcemi sve su učestaliji kod beba i kod roditelja na rukama, a stručnjaci ove promene povezuju sa vlažnim maramicama. Procenjuje se da se na svaku bebu potroši između 1500 i 2250 vlažnih maramica do njene treće godine. Maramice su često natopljene različitim losionima, mirisima i konzervansima koji nadražuju kožu i mogu prouzrokovati alergijske reakcije. Najopasniji sastojak zbog kojeg se takve reakcije na kozi javljaju je methylisothiazolinone, proglašen od strane Americkog drustva za kontaktni dermatitis kao najznačajnijim alergenom (‘contact allergen of the year’) 2013. godine.

Ukoliko ne možete bez njih, kupite one bez mirisa i raznih dodataka (npr. ‘‘alcohol-free’’). Čak i one na kojima piše da su ‘’eco’’ili ‘’green’’ koje sadrže većinom vodu i dalje su štetne. Vlažne maramice su pretežno napravljene od poliestra kojem trebaju vekovi da se raspadne. Iz tog razloga one izuzetno zagađuju okolinu. Često su uzrok zapušenih odvoda jer nisu razgradive poput običnog toaletnog papira. Štetne su čak i kada ih bacite u smeće (antibakterijski alkohol iz njih ubija bakterije i enzime koji su ključni za razgradnju običnog otpada na smetilištima).

Mame devojčica posebno treba da budu oprezne prilikom korišćenja vlažnih maramica za brisanje pelenske regije. Koža devojčica na tom delu tela je tanja, nežnija, osetljivija i propustljivija za štetne materije, pa samim tim je i podložnija infekcijama i iritaciji.

Ukoliko želite mišljenje ili konsultaciju lekara, lekari različitih specijalnosti svakodnevno su vam dostupni na Doktok platformi za besplatne zdravstvene konsultacije. Tu možete potražiti dr Karin Vasić ili njene kolege i rešiti nedoumice koje imate bez odlaska u zdravstenu ustanovu.

U saradnji sa – dr Karin Vasić, pedijatar

Takođe pročitajte

Kompanija dm predstavila rezultate međunarodnog istraživanja o menstrualnom ciklusu

Menstrualni ciklus još uvek je neprijatna tema za razgovor za više od polovine anketiranih pripadnica …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.