Vlasotince se i po Nagornom poznaje

Vlasotince, pitoma varoš na jugu Srbije, odavno je u kulturnim krugovima poznato po izuzetnoj Zbirci stare srpske grafike koja se čuva u Zavičanom muzeju. Reč je o poklonu profesora Miodraga Nagornog, koji je rodom iz ovog mesta. Ali, od pre nekoliko godina ovaj priznati umetnik, svetski poznati grafičar, darovao je svom zavičaju i jedinstvenu zbirku portreta. Ona se danas čuva u gradskoj biblioteci i deo je njegovog legata.
Naime, Nagorni je 70. i 80. godina prošlog veka, naslikao čak 108 portreta svojih sugrađana, ljudi koji su mu bili bliski, prijatelji, rođaci i komšije. Neki od njih su odskakali svojom učenošću, završenim visokim školama, a neki su mu bili dragi iz nekih drugih razloga, samo njemu znanim. O tom svom radu on je zapisao: „Portrete časnih i čestitih Vlasotinčana…naslikao sam s jednim jedinim ciljem date ljude otrgnem od zaborava,da im podarim život koji samo umetnost može da pruži“.
Koliko da je umetnik bio oduševljen svojim delom, toliko su njime oduševljeni i poznavaoci umetnosti. Tako je, recimo, akademik Dejan Medaković kazao: “Ovo nigde nisam video, ovo je zaista jedinstveno…“, a Nikola Kusovac: „Ovo je lična karta Vlasotinca…“! Sam profesor Nagorni je priznao: “Ovim poklonom… ja sam Vlasotincu darovao svoje srce i dušu“!
Od kada je legat mr Miodraga Nagornog u vlasništvu vlasotinačke biblioteke (a prošlo je od tada šest godina), zbirku „Moji Vlasotinčani“, koja je kao stalna postavka izložena u Giginoj kući, u čitaonici Zavičajnog odeljenja, videlo ju je nekoliko hiljada ljudi.

Biblioteka je u tom periodu bila organizator mnogobrojnih predavanja, predstavljanja knjiga, izložbi… i gotovo su svi posetioci, čitaoci, učesnici programa, ili namernici – želeli davide zbirku „o kojoj se priča“, „kakve nema nigde drugde“, „koja zaslužuje veću pažnju i poštovanje“, „koja je obeležje ovoga područja“…
Možda zbog svega ovde napisanog, ili osećanja duga prema nedavno preminulom profesoru (1932-2016), zbog vrednosti njegovog dela ili jednostavno zbog potrebe da se sačuva od zaborava, tek, uskoro će iz štampe izaći knjiga posvećena ovim portretima.

U knjizi će, pored portreta, naći i tekst Miodraga Nagornog o tome kako je stvarao pomenutu zbirku, ali i moj doprinos o tome kako je došlo do formiranja legata. Knjiga bi iz štampe trebalo da se pojavi krajem januara, kada se planira se naročito predstavljanje, sa pratećom izložbom.

autor Srba Takić, direktor Zavičajne biblioteke „Desanska Maksimović“

„Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Statovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Takođe pročitajte

Zašto je Katarina Nešić „dijamant od žene“?

Praksa je da se o moćnim i uspešnim ženama piše 8.marta kao da ne postoje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.