utorak , 17 maja 2022

Vlasotinčanin Vlada Ilić nije zaboravljen u Beogradu

U kultnoj knjižari Akademija u Knez Mihailovoj održana je tribina „Kraj uspona međuratnog Beograda” u organizaciji emisije „Beograda za početnike” i izdavačke kuće „Albion Books“. Tribina je posvećena Vladi Iliću jednom od najuspešnijih gradonačelnika u istoriji Beograda.

Učesnici tribine su bili istoričari prof. dr Čedomir Antić i dr Srđan Cvetković, kao i Saša Stanković, autor monografije „Prvi modeni gradonačelnik Beograd“. Sam program tribine je osmišljen od strane Smilјane Popov, autorke serijala “Beograd za početnike”.

Beograd je zbog burne istorije imao otežan razvoj, jer je stalno razaran i pripadao različitim državama. I kad je u 19. veku vraćen u srpske ruke, on nije mogao da se širi preko Save i Dunava zbog granice sa Autrougarskom. Period kad je na njegovom čelu bio Vlada Ilić, bio je veoma dinamičan i on je trasirao put kojim će se Beograd kasnije razvijati. Stankovićeva knjiga najviše govori o istoriji prestonice, ali i Vlasotinca i Leskovca. Kod nas se nedovoljno govori o vezama između glavnog grada i provincije“ – rekao je Čedomir Antić, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

O istoriji i dešavanjima prisutnima se obratio Stanković – „Pre 80 godina, tačnije 13. septembra 1939. godine, Vlada Ilić se na lični zahtev povukao sa mesta predsednika Beogradske opštine zbog početaka Drugog svetskog rata, odnosno Hitlerovog napada na Polјsku. Od tada skoro da nema novih kapitalnih investicija u Beogradu, uglavnom se održava samo ono što je započeto ranije. Nažalost, od septembra 1939. razvoj prestonice se postepano usporava dok konačno nije prekinut 6. aprila 1941. kad je napadnuta i Jugoslavija.

Profesor Instituta za savremenu istoriju u Beogradu Srđan Cvetković osvrnuo se na građanstvo i na koji način su tadašnji režim i vojni sudovi uticali na Ilića:  “Srpsko građanstvo označeno je u revolucinarno doba kao klasni neprijatelji i doživelo je trojaku sudbinu. Jedan deo je streljan bez suda zbog optužbi za privrednu kolaboraciju. Drugi deo je osuđen od Suda časti ili civilnih i vojnih sudova na višegodišenje robije. Treći je postigao neku nagodbu sa režimom i uposlio se u novom sistemu kao stručna radna snaga. U većini slučajeva srpski preduzetnici su bili primorani na kontakte sa raznim stranama u ratu. Na taj način je i Vlada Ilić počišćen, te je proveo nekoliko godina u zatvoru Sremska Mitrovica, a oduzeta mu je sva imovina.

Mnogobrojni posetioci tribine biće ujedno i deo filma za čije potrebe će se sav materijal  iskoristiti za dokumentarac o Vladi Iliću.

Za ove dve godine kako govorim o Vladi Iliću upoznao sam mnogo divnih ljudi, a sa nekima od njih sam postao prijatelj. Trećina posetilaca tribine su mi poznati od ranije, ali uvek ima neko nov kome se nisam nadao. Prijatno me iznenadio dolazak Željka Samardžića, koji je emotivno vezan za Vlasotince, jer njegovom bratu Ljubiši Samrdžiću lik Šurde je bio posebno drag. Željko je rođen u Niškoj Banji i istinski ga raduje svaka uspešna priča nas južnjaka. Posebno ga je zanimala saradnja Vlade Ilića sa premijerom Dragišom Cvetkovićem, koji je po ocu iz vlasotinačkog sela Dadinca, a takođe rođen u Niškoj Banji“- izneo je svoje utiske Saša Stanković.

Ovaj sadržaj je deo projekat koji je sufininsirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

Kerber na Letnjoj pozornici u Nišu

Kerber se vraća na Letnju pozornicu da proslavi 40. rodjendan sa niškom publikom 11. juna …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.