Vlasotinčani položili test – uspešan prvi maraton u planinskom biciklizmu

Najbolji na prvom maratonu u planinskom biciklizmu na najdužoj stazi, odnosno na velikom maratonu bio je Aleksandar Roman, inače državni prvak Srbije I balkanski šampion u planinskom biciklizmu, drugi Srećko Đolić, a treći Goran Šmelcerović.

14563444_548641275331798_7381709358315021839_nOrganizator maratona je Sportsko udruzenje Naissus iz Nisa. Maraton je podržan preko projekta Divac omladinskog fonda koji realizuje Fondacija „Ana i Vlade Divac“ u saradnji sa opštinom Vlasotince i uz pomoc američke agencije za međunarodni razvoj USAID

Vremenski uslovi su bili idealni  za organizator i 86 učesnika iz Srbije, Makedonije i Bugarske. Start trke bio je na keju pored reke Vlasine. Biciklisti su se takmičili na tri staze, od kojih je najkraća bila 20 km sa 650m i na kojoj je bilo najviše učesnika jer je namenjena rekreativcima. Srednja staza bila je duga 42 km i 1450m uspona, uglavnom su je vozili licencirani takmičari kao i stazu dugu 70km sa 2200m penjanja.

Najbolji u malom maratonu, na stazi, od 20 km bili su Makedonci predstavnici MTB Oksižen iz Skoplja. Prvi na cilj je stigao Stole Zdravkov, drugi je bio Leo Kraljevski, a treći njihov klupski drug Milan Nacevski.
„Bilo je super, staza je veoma dobra , priroda gde prolazi je prelepa. Da sam znao da neće kiša prijavio bih se za srednji maraton, kaže Stole Zdravkov, pobednik malog maratona.14650163_548641515331774_8383063251032136733_n

Jedan od veterana Stavra Mitorović iz niškog kluba Konstantin je takođe oduševljen stazom i kaže da nije bilo teško savladati je iako ima jakih uspona.
„Vozio sam laganim tempom. Staza je super, ima uspone ali sve je upravo prilađeno cilju maratona. Da sam znao da je staza ovako dobra i kvalitetna vozio bih srednji maraton. Nadam se da će i naredih godina opet biti organizovan maraton u Vlasotincu, kaže pedesetsedmogodišnji Stavra Mitrović.

Jedan od najmlađih učesnika malog maratona bio je Stefan Savić (2002), član leskovačke Dubočice je rekao da mu nije bilo naporno da izvozi stazu, da je staza prelepa, ali da mu se ipak najviše sviđao dok je vozio spust. Najmlađi učesnik je Nemanja Despotović (2005) i on se rekreativno bavi biciklizmom, kaže da njemu baš i nije bilo mnogo lako ali da se prijavio jer voli da vozi bicikl.
U kategoriji žena najbrža je bila Andrea Budimovska, druga je Marija Jolović a treća Lidija Knežević.
Na stazi dugoj 42 kilometara najbolji je bio Jovan Rajković, takmičar BK „Naisus 018“, drugi je njegov klupski drug Marko Stanimirović, dok je treći biciklista iz Bugarske Cvetan Ivanov. I oni su oduševljeni stazom kojom su vozili a i samom organizacijom i kažu ako se i naredne godine organizuje maraton opet će učestvovati.
14642209_548641645331761_8992628038966531401_nU kategoriji žena najbrža je bila Jana Jolović iz biciklističkog kluba Ciklomanija iz Kragujevca, druga je bila Nikoleta Mitrović, a treća Milica Rajković iz MTB Orlovac iz Crne Trave.
Kao što je organizator i očekivao najbrži u velikom maratonu bio je Aleksandar Roman, reprezentativac Srbije i balkanski prvak.
„ Bilo je super, staza je veoma dobro obeležena, punktovi su dobro organizovani, priroda kojom staza vodi je divna. Vreme nas je poslužilo, dok sam vozio uživao sam. Mislim da ovo sportsko takmičenje treba da se nastavi i tokom narednih godina i verujem da će biti i više takmičara, rekao je Aleksandar Romanov, član BK „Partizan“ iz Beograda.

Drugi u velikom maratonu je Srećko Đolić, član BK Metalac iz Kraljeva a treći na cilj je stigao Goran Šmelcerović, član leskovačke Dubočice. U kategoriji žena prva na cilj je stigla Aneta Antonovska a druga je Anita Veličkovska. Nagrade je uručio vlasotinački olimijac Predrag Filipović.

Na startu su se, u sportskoj opremi i sa biciklima, pojavili predsednik opštine Zoran Todorović i njegov zamenik Boško Stančić, kao i predsedik Sportskog saveza Vlasotinca Milan Jović.
U realizaciji maratona veliki doprinos dali su članovi PD „Morič“ iz Vlasotinca, koji su kao redari bili na predviđenim punktovima a i svim takmičarima pripremili ručak.

Takođe pročitajte

Rezultati foto konkursa 2.Festivala CircleArt – „Zelena promena je ženskog roda?“

Na nedavno završenom javnom pozivu, koji su u okviru EU Zelene nedelje, objavili EU info …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.