petak , 28 februara 2020

Vlasotinčani na književnom festivalu u Nišu

Na VII festivalu književnog stvaralaštva na narodnom govoru „Preobraženjsko pojanje” u Nišu učestvovali su književnici iz više gradova Srbije. Na poziv Niškog pesničkog kruga i Narodne biblioteke „Stevan Sremac” manifestaciji prisustvovali su i Srba Takić, direktor Narodne biblioteke „Desanka Maksimović” i profesor književnosti Saša Stanković. Njih dvojica su predstavili prvu antologija savremene poezije na prizrensko-timočkom dijalektu „Oratim da ne patim”, koja je objavljena u Vlasotincu, na kojoj je Takić bio urednik, a Stanković priređivač.
„Najpre bih hteo da zahvalim na pozivu Miroslavu Mitkoviću Nama i Minji Ilijevoj na pozivu i organizaciji festivala. Posebno mi je drago da govorim o antologiji u Nišu, gradu koji svakom smislu centar ovog dela Srbije. Bez Nišlija ne bi ni bilo ove knjige, jer je najviše pesnika zastupljenih u knjizi baš iz Niša, uključujući recenzenta prof. dr Gorana Maksimovića. Ovakva saradnja je neophodna zbog decentralizacije kulture i negovanja tradicije. Samo ujedinjeni možemo da sačuvamo kulturno blago juga Srbije u jeziku i književnosti “, rekao je obraćanju Saša Stanković.
Poseta je bila prilika i da se prodube kontakti dve biblioteke, jer je Sonja Šuković, direktorka niške biblioteke, uputila poziv da vlasotinački literate u oktobru budu njihovi gosti i predstave se svojim stvaralaštvom.

Narodna biblioteka u Nišu je dobila na poklon nekoliko primerka antologije „Oratim da ne patim” i monografije o Vladi Iliću. Među nagrađenim knjizevnicima bila je Vlasotinčanka Svetlana Pešić, koja zbog porodičnih obaveza nije prisustvovala dodeli nagrada.

Takođe pročitajte

“Mali čas dobrote” za prijateljstvo

Niške pčelice predstavom „Mali čas dobrote“ pridružile su se obeležavanju Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.