Vlasotinčani na književnom festivalu u Nišu

Na VII festivalu književnog stvaralaštva na narodnom govoru „Preobraženjsko pojanje” u Nišu učestvovali su književnici iz više gradova Srbije. Na poziv Niškog pesničkog kruga i Narodne biblioteke „Stevan Sremac” manifestaciji prisustvovali su i Srba Takić, direktor Narodne biblioteke „Desanka Maksimović” i profesor književnosti Saša Stanković. Njih dvojica su predstavili prvu antologija savremene poezije na prizrensko-timočkom dijalektu „Oratim da ne patim”, koja je objavljena u Vlasotincu, na kojoj je Takić bio urednik, a Stanković priređivač.
„Najpre bih hteo da zahvalim na pozivu Miroslavu Mitkoviću Nama i Minji Ilijevoj na pozivu i organizaciji festivala. Posebno mi je drago da govorim o antologiji u Nišu, gradu koji svakom smislu centar ovog dela Srbije. Bez Nišlija ne bi ni bilo ove knjige, jer je najviše pesnika zastupljenih u knjizi baš iz Niša, uključujući recenzenta prof. dr Gorana Maksimovića. Ovakva saradnja je neophodna zbog decentralizacije kulture i negovanja tradicije. Samo ujedinjeni možemo da sačuvamo kulturno blago juga Srbije u jeziku i književnosti “, rekao je obraćanju Saša Stanković.
Poseta je bila prilika i da se prodube kontakti dve biblioteke, jer je Sonja Šuković, direktorka niške biblioteke, uputila poziv da vlasotinački literate u oktobru budu njihovi gosti i predstave se svojim stvaralaštvom.

Narodna biblioteka u Nišu je dobila na poklon nekoliko primerka antologije „Oratim da ne patim” i monografije o Vladi Iliću. Među nagrađenim knjizevnicima bila je Vlasotinčanka Svetlana Pešić, koja zbog porodičnih obaveza nije prisustvovala dodeli nagrada.

Takođe pročitajte

Vlasina fest otvara sezonu kupanja na „vlasotinačkom moru“

Ovog vikenda u Vlasotincu se održava treći  Vlasina fest, manifestacija kojom se zvanično otvara kupališna …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.