sreda , 7 decembra 2022

Vlasotinački nomad – Kina iz prve ruke

Nakon mesec dana provedenih u Kini, konačno sam sakupio dovoljno utisaka da podelim sa vama. Pre dolaska ovde, kao i uvek kada putujem negde, informisao sam se i čitao o Kini preko istorijskih udžbenika do raznoraznih blogova.

Kina je toliko posebna i specifična zemlja. Od arhitekture, preko kulture do kuhinje i jezika.

Hangzhou, China
West Lake, Hangzhou, China

Kulturološki šok je usledio još na aerodromu odmah nakon sletanja. Kinezi galame dok govore, guraju se da bi što pre izašli iz metroa, u stanju su da izvade telefon i slikaju te bez ikakvog ustručavanja. Naravno da ima i pozitivnih i negativnih stvari, ali u ovom blogu zadržaću se samo na one pozitivne, na one zbog kojih volim ovu zemlju.

Glavni grad Kine Beijing odnosno Peking nije ostavio neki poseban utisak na mene. Proveo sam dve nedelje u Pekingu i preselio se za Hangzhou.

Hangzhou je glavni grad provincije Zhejiang, nalazi se na samom istoku Kine, na stotinak kilometara od Šangaja. Reč je o jednom prelepom gradu bogate istorije. Prva stvar koju sam uočio je čistoća i sama uredjenost grada.

Beijing, China

Bio sam fasciniran. Prijala mi je promena jer je grad, po mom mišljenju, mnogo lepši i čistiji od Pekinga. Blaža klima nego na severu zelje, drugačiji ljudi, ma delovalo je kao neka druga zemlja. Iskreno, dok sam čitao neke blogove i istraživao na internetu stvorio sam odredjenu sliku o Kini. Medjutim, dolaskom u Hangzhou zatekao sam potpuno drugaciji prizor. Na ulicama ne mozes da vidis ni opušak cigareta.

West Lake, Hangzhou, China

Kinezi u ovom gradu mnogo ulažu i rade na ekološkom planu. Poznato je da je vazduh u Kini zagadjen zbog ogromnog broja stanovnika, saobraćaja i fabrika. Ovde se trude da očuvaju prirodu svim silama zato i ne čudi što u svakom parku ima natpisa “Zelena trava, radujte se”. ? Ovom temom baviću se u nekom od narednih tekstova.

Hangzhou je poznat po jezeru West Lake, koje je pod zaštitom UNESCO-a. Ovo jezero je glavna turistička atrakcija, poznati su mnogi mitovi i legende o njemu. Prelepo mesto sa uredjenim šetalištima, biciklističkim stazama, parkovima, zelenilom. Tokom noći ceo predeo oko jezera svetli. Na jezeru se nalaze mali brodovi koji se mogu iznajmiti. To je najbolji i najpraktičniji način da se obidje celo jezero. Nasmejani meštani su uvek raspoloženi za nas strance i uvek nas dočekuju sa osmehom.

Hangzhou, China

Kinezi su veoma ljubazan narod. Retko ko govori engleski ali su uvek spremni da vam pokažu put ili da vam objasne o kojem jelu je reč. Dešavalo mi se, kada ne uspem da se sporazumem ni rukama ni nogama, da me lično odvedu na željenu lokaciju, da pešače sa mnom kako bi mi pokazali put.

Bez obzira na to što ne idu u tom smeru. Strance obožavaju. Mnogo puta se desilo da uzimaju svoje mobilne telefone i slikaju me, u metrou, banci, supermaketu, na ulici. Većina njih je uvek nasmejana, vedra i prijateljski nastrojena.

Grad Hangzhou ima oko 10 miliona stanovnika. Krase ga prelepi oblakoderi nedavno izgradjeni. Tokom noci Kinezi pale svetleće topove i na oblakoderima duž obale reke je pravi light show. U delu grada pored jezera nalaze se tipična kineska arhitektonska dela.

Mislim da se sama lepota ove zemlje i naroda ogleda u njihovoj specifičnosti. U nekom od narednih tekstova pisaću o hrani, restoranima i cenama. Kao i o negativnim stvarima, o stvarima zbog kojih ne volim Kinu.

 

Dimitrije Gligorijević https://materijalista.wordpress.com/2018/02/02/87/

Takođe pročitajte

Najtraženiji zlatnici u Srbiji ove jeseni

Zlato se oduvek smatra plemenitim metalom. Zahvaljujući jedinstvenom i lepom izgledu i investicionoj vrednosti, važan …

Jedan komentar

  1. Takvi smo i mi sa strancima!!!Kul utisci!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.