Vlasotinački gimnazijalci među najboljima

Iako su učenici već na raspustu, vlasotinačke gimnazijalce obradovala je vest iz Brisela da su za svoj rad na međunarodnim projektima u toku školske 2021/22. dobili priznanje u vidu Evropskih oznaka za kvalitet koje dodeljuje Centralna služba za podršku.

Na evropskom nivou, Centralna služba za podršku (CSS) koordinira mrežu nacionalnih organizacija za podršku sa Evropskom komisijom i Evropskom izvršnom agencijom za obrazovanje i kulturu (EACEA).
Znate li šta je to eTwinning? Jeste li čuli za veliku evropsku zajednicu nastavnika i učenika koji rade zajedno, uče zajedno, rastu zajedno, u virtuelnom i stvarnom svetu? Vi možda niste, ali vlasotinački gimnazijalci znaju sve o ovom obrazovnom portalu i sa velikim entuzijazmom rade na projektima sa prijateljima iz mnogih zemalja širom Evrope. Za svoj rad su upravo nagrađeni Evropskim oznakama kvaliteta što znači da su projekti na kome su radili u skladu sa sledećim kriterijumima: unapređenje izvođenja nastave; povezanost sa školskim planom i programom; komunikacija i i razmena između partnerskih ustanova; stepen saradnje između partnerskih ustanova; upotreba IKT tehnologije, rezultati, učinak i dokumentovanje projekta.

U toku školske 2021/22 u četiri projekta učestvovalo je 88 učenika iz četiri odeljenja koji su sarađivali sa vršnjacima iz devet evropskih zemalja i 11 škola! Pokretač i mentor svih projekata bila je profesor engleskog jezika Biljana Pipović.

Evropskom oznakom za kvalitet nagrađeni su projekti Movie Magic (partnerske škole iz Francuske i Italije), Let’s get personal! (partnerske škole iz Francuske i Španije), Think Globally Act Locally (partnerske škole iz Portugalije, Turske, Italije i Danske) i To read or not to read (partnerske škole iz Grčke i dve iz Turske). Učenici su se bavili rešavanjem globalnih problema na lokalnom nivou, romanima i pesmama, analizom filmova… Promovisali su prave vrednosti, motivisali druge učenike da se priključe različitim akcijama koje su sproveli u školi i u lokalnoj zajednici.

Projektnu nastavnu metodu prof. Pipović upešno primenjuje već desetak godina kako u učionici, tako i van nje. eTwinning projekti koje sa svojim učenicima realizuje ova profesorka dobili su od 2015. do sada 19 Evropskih oznaka!
„Projekti omogućavaju usavršavanje, napredovanje i nastavnika i učenika. I to je ono što mene motiviše, a ja svoj entuzijazam prenosim na učenike. Pažljivo osmišljen projekat nikako nije gubljenje vremena, već je vreme i za vreme i van nastave iskorišteno na pravi način, kvalitetno, sa ciljem razvijanja učeničkih kompetencija o kojima se u poslednje vreme mnogo priča. Skoro neprimetno, učenici usavršavaju svoja znanja i veštine koje su neophodne za 21. vek. Ne samo znanje engleskog jezika, već i veštinu komunikacije, pisane i usmene, upotrebu digitalne tehnologije…razvijaju međupredmetne kompetencije… uče formalno i neformalno, od nastavnika i vršnjaka, uočavaju svoje mesto i ulogu u savremenom društvu, kritički, ali i kreativno razmišljaju. I što je najvažnije, motivisani su jer uviđaju upotrebnu vrednost onoga što uče u školi.“ pojašnjava prof. Pipović.

“Projekti na platformi eTwinning za mene su bili velika novina u nastavi. Drago mi je što sam, sarađujući s profesorkom Biljanom Pipović, imao priliku da na kreativan način razvijam svoje komunikacione i jezičke veštine i sposobnost kritičkog razmišljanja. Smatram da je vrlo važno podstaknuti timski duh, kolegijalnost i otvorenost, što su bitne vrednosti koje ovi projekti neguju. Projekat „Think Globally Act Locally ” u kome sam učestvovao prošle godine, približio me je drugim kulturama, običajima i tradiciji. Upoznao sam mnogo novih ljudi i sklopio trajna prijateljstva. Projekat „Historia Magistra Vitae”, u kome sam učestvovao ove godine, između ostalog omogućio mi je da bolje razumem lokalnu, regionalnu i međunarodnu istoriju, a razumevanje istorije je ključno u spoznaji vlastitog identiteta. Generalno gledano, projekti su nas na poučan i zabavan način usmerili ka ličnom razvoju.“ izjavio je učenik trećeg razreda Aleksandar Živković.

Takođe pročitajte

Slavni violinista dobija laskavu titulu u rodnom gradu

Nišlija Nemanja Radulović, koji godinama živi i stvara u Francuskoj, biće proglašen za počasnog člana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.