Foto: Internet Magazin Sana Life

Vlasnicima pasa gradske vlasti Niša nude veliku i za sada jedinstvenu pomoć

Veterinarski pregled sa zapisnikom, vakcinisanje protiv besnila, čipovanje i evidentiranje, testiranje na viruse i sterilizacija, sve ove usluge sadrži paket besplatne pomoći vlasnicima pasa.

Tržišna vrednost ovih usluga je više od 100 evra a Grad Niš i JКP “Mediana” pokrenuli su ovu kako bi smanjili broj napuštenih životinja na ulicama. Direktor komunalnog preduzeća Ivan Mihajlović kaže da se nakon zakazivanja čeka najviše četiri dana. Vojkan Živković, zaštitnik životinja kaže da je ovo prvi i najvažniji korak ka humanom rešavanju nepuštenih pasa.

Ivan Mihajilović – direktor JKP Mediana

Iako je reč o vlasničkim psima iskustva govore da je tanka linija između njih i napuštenim psima jer se vlasnici često zbog nedostatka sredstava ili iz nekog drugog razloga odreknu svojih ljubimaca i puste ih na ulicu. Problem dodatno komplikuju ujedi pasa, vrlo često fingirani, zbog kojih grad svake godine plaća oko 100 milion dinara odštete.

Prema rečima direktora Mihajlovića teško je proceniti koliko napuštenih životinja ima u Nišu i okolini. Slično je situacija i sa vlasničkim psima i ova akcija će pomoći da se dobije pravi uvid u stanje na terenu.

Akcija nije vremenski ograničena, ali nam znači da se vlasnici javljaju i da se akcija odvija kontinuirano. Cilj nam je blagovremeno i efikasno pružanje usluga za humaniji i savremeniji pristup rešavanju problema pasa lutalica na gradskom području, taj cilj možemo da postignemo zajedno sa savesnim vlasnicima pasa koji zaista vole svoje ljubimce i koji neće propustiti ovakvu priliku. Za manje od nedelju dana primili smo više od 100 poziva građana koji se interesuju za akciju i detalje oko tretmana, kaže Mihajlović i dodaje da je čekanje na tretman za sada najviše četiri dana, a često i manje.

Vojkan Živković
Foto: Privatna arhiva

Vojkan Živković koji godinama brine o napuštenim psima kaže da je ova akcija odličan početak za rešavanje problema.

Ovo je ponuda koja se ne odbija. A svako ko je odbije treba da bude sankcionisan. Jednostavno mora postoji evidencija vlasničkih pasa. Pored toga što moraju biti zdravi treba i da se sterilištu i kastriraju. Oni vlasnici koji iz bilo kog razloga to ne žele moraju da plaćaju neki porez ili taksu, kaže Živković i dodaje da će se efekti ove akcije videti za godinu, dve.

Ne možemo mi “kučkari” nikada toliko životinja da udomimo koliko “vlasnici” mogu da izbace na ulicu, zaključuje on.

Zakazivanje termina ide preko kontakt centra na brojeve telefona: 018 25 01 25 i 0800 018 002.

UPOZORENJE ILEGALNIM ODGAJIVAČNICAMA

Кomunalne i inspekcijske službe u narednom peridou posvetiće posebnu pažnju ilegalnim odgajivačnicama pasa. Često se za tu namenu koriste privatni stanovi i na štetu životinja i države zarađuju pojedinci. Neželjeni, čitaj neprodati štenci se izbacuju, i često čitava legla završe pored kontejnera. Na selima je još teža situacija jer se neželjeni štenci ubijaju.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.