VLASINSKI MED – brend koji „hrani“ pet hiljada košnica

Složni po ugledu na pčelinje zajednice pčelari iz Surdulice uspeli su da zaštite geografsko poreklo svog proizvoda još pre pet godina a sada su u postupku sertifikacije koja će im doneti nove benefite.

Vlasinska visoravan jedno je od najboljih područja u Evropi za pčelarenje jer raznovrsni biljni svet idealan je da pčele prikupljaju med ali i da pčele budu zdrave i otporne. Zato je i tradicija pčelarenja duga pa je još 1979.godine osnovano Udruženje pčelara „Matica“ koje danas broji stotinak članova. Predsednik Udruženja Ivica Kostić (50) iz Alakinca već 20 godina se profesionalno bavi pčelarenjem i trenutno ima 300 košnica.

„Ispaša na Vlasini je od 450 do 1800 metara nadmorske visine tako da iskusni pčelar može da ima nekoliko paša pod uslovom da se dobro pripremi i ima jaka pčelinja društva. Vlasina je toliko izdašna da brojni pčelari iz okoline dovoze svoje košnice da bi prikupile med. To nama nije problem jer ima mesta za sve, kaže Kostić koji je veoma ponosan što je sa svojim kolegama pčelarima uspeo da 2017.godine zaštiti geografsko poreklo Vlasinskog meda.

Kako nam je pojasnio sada su u postupku sertifikacije što je i veći stepen zaštite, a samim tim i proizvod dobija veću vrednost. Vlasinski med je kao turistički proizvod odličan promoter čitavog kraja.

„Zahvaljujući razumevanju lokalne samouprave uspevamo da naš med bude konkurentan na tržištu jer je sve više cenjen Vlasinski med. Jednostavno, kupci znaju da iza tog imena stoji kvalitet tako da nama nije problem plasman proizvoda, veli Kostić i dodaje da su uspeli i da sagrade Centra za relaksaciju, odnosno apiterapiju.

Poseduju 4 bungalova sa 16 mesta koji su veoma korisni za sve koji boluju od organa  za disanje.

„Ova godina je izuzetno medonosna tako da su prinosi od 10 do 15 kilograma kada je u pitanju bagremov med, odnosno 20 kilograma za livadski. I cene na tržištu trenutno odgovaraju pčelarima jer je voćni med 1000 dinara po kilogramu, bagremov 1200 a cvetni 1300 dinara. Uvek kada su ovakve godine javi se i veliko interesovanje mladih koji bi se bavili pčelaranjem i dobro je da imamo naslednike ali bi oni morali da znaju da je pčelarenje veoma zagonetan  posao i da moraju da imaju strpljenja, naglašava Kostić.

Kostić je pohvalio lokalnu samoupravu koja je nedavno  sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) potpisala  Deklaraciju o zaštiti pčela koja se odnosi na to da voćari i ostali poljoprivrednici moraju voditi računa o pčelama prilikom upotrebe zaštitnih sredstava.

 

 

Ovaj sadržaj je deo projekat “Upoznaj Surdulicu” koji je sufininsila Opština Surdulica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Takođe pročitajte

Trag fondacija objavila treći konkurs za organizacije u okviru programa „Pokret Polet“

Trag fondacija, u okviru trogodišnjeg programa „Pokret Polet“, objavila je treći konkurs za podršku javnom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.