utorak , jun 18 2019
Početna / DOŽIVETI STOTU / “VLASINA je raj”, kad vam doktor Desko kaže

“VLASINA je raj”, kad vam doktor Desko kaže

Zbog osećaja tišine, žubora vode, mira i spokojstva koje pruža poj ptica i zelenilo a u periodu cvetanja bilja milina je prošetati jer njihov miris vas puni i popravlja status tela. Ovo je posebno i upečatljivo odmah posle kratke kiše jer tada vam sve mirise na čaj od devet biljaka, i tada je “predeo slikan čajem”,sto bi rekao naš Pavić, ovako Vlasinsko jezero doživljala poznati ortoped i profesor niškog Medicinskog fakulteta u penziji Desimir Mladenović.

Doktor Desko je i pre nego što je zaplovio u mirne penzionerske dane rešio da sebi pronađe kutak gde će provesti treće doba. Nije slučajno odabrao Vlasinsko jezero.

“Nadmorska visina od 1350-1450 metara pruža mir, spokojstvo i zelenilo breza. Ona su najveći prečišćivač vazduha, asimilira ugljen dioksid a emituje kiseonik i ozon koji predstavlja najveći dar prirode. Ovo su glavni razlozi brzog i sigurnog oporavka i zdravih a i bolesnih. Poseban efekat imaju kod anemija različitih oblika, i kod odraslih i kod dece. Poravlja se krvna slika, i za period od 10-14 dana evidentan je rast crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina pa se time popravlja staus celokupnog organizma. Popravlja se apetit kod dece, vraća se motorika i aktivnost, radost i zadovoljstvo. Posebno se popravlja opšta otpornost organizma koji nazivamo imunitet, pa boravkom na ovoj planini jača celo telo u borbi protiv alergija, slabosti i iznemoglosti a to srećemo kod hroničnih bolesnika, obolelih od malignih bolesti i posebno bolesti krvnog tkiva. Izuzetan je efekat kod disajnih problema različite etiologije,i kod dece i kod starih. Utiče na sređivanje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, verovatno psihogeno,tj.zbog osećaja tisine, zubora vode,mira i spokojstva koje pruza poj ptica i zelenilo, stručno je pojašnjenje doktora Deska koji je rođen na obroncima Radan planine ali je čitav radni vek proveo na relaciji između Leskovca i Niša.

Sada najveći deo vremena provodi na Vlasinskoj jezeru, u naselju Vlasina Rid gde je zajedno sa suprugom Ljiljanom, takođe zdravstvenim radnikom, na 15 ara napravio svoj privatni “raj”. Imanjem prolazi potok koji je doktor Desko iskoristio za vodopad a obnovio je i vodenicu sa početka prošlog veka. Njihov kutak često je mesto porodičnog okupljanja a Mladenovići vole da ugoste i prijatelje iz svih delova sveta.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Surdulica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

Branka Katić snimila film sa Havijerom Bardemom

Dok očekujemo jesen, kada ćemo posle dužeg vremena konačno imati priliku na malim ekranima da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.