“VLASINA je raj”, kad vam doktor Desko kaže

Zbog osećaja tišine, žubora vode, mira i spokojstva koje pruža poj ptica i zelenilo a u periodu cvetanja bilja milina je prošetati jer njihov miris vas puni i popravlja status tela. Ovo je posebno i upečatljivo odmah posle kratke kiše jer tada vam sve mirise na čaj od devet biljaka, i tada je “predeo slikan čajem”,sto bi rekao naš Pavić, ovako Vlasinsko jezero doživljala poznati ortoped i profesor niškog Medicinskog fakulteta u penziji Desimir Mladenović.

Doktor Desko je i pre nego što je zaplovio u mirne penzionerske dane rešio da sebi pronađe kutak gde će provesti treće doba. Nije slučajno odabrao Vlasinsko jezero.

“Nadmorska visina od 1350-1450 metara pruža mir, spokojstvo i zelenilo breza. Ona su najveći prečišćivač vazduha, asimilira ugljen dioksid a emituje kiseonik i ozon koji predstavlja najveći dar prirode. Ovo su glavni razlozi brzog i sigurnog oporavka i zdravih a i bolesnih. Poseban efekat imaju kod anemija različitih oblika, i kod odraslih i kod dece. Poravlja se krvna slika, i za period od 10-14 dana evidentan je rast crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina pa se time popravlja staus celokupnog organizma. Popravlja se apetit kod dece, vraća se motorika i aktivnost, radost i zadovoljstvo. Posebno se popravlja opšta otpornost organizma koji nazivamo imunitet, pa boravkom na ovoj planini jača celo telo u borbi protiv alergija, slabosti i iznemoglosti a to srećemo kod hroničnih bolesnika, obolelih od malignih bolesti i posebno bolesti krvnog tkiva. Izuzetan je efekat kod disajnih problema različite etiologije,i kod dece i kod starih. Utiče na sređivanje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, verovatno psihogeno,tj.zbog osećaja tisine, zubora vode,mira i spokojstva koje pruza poj ptica i zelenilo, stručno je pojašnjenje doktora Deska koji je rođen na obroncima Radan planine ali je čitav radni vek proveo na relaciji između Leskovca i Niša.

Sada najveći deo vremena provodi na Vlasinskoj jezeru, u naselju Vlasina Rid gde je zajedno sa suprugom Ljiljanom, takođe zdravstvenim radnikom, na 15 ara napravio svoj privatni “raj”. Imanjem prolazi potok koji je doktor Desko iskoristio za vodopad a obnovio je i vodenicu sa početka prošlog veka. Njihov kutak često je mesto porodičnog okupljanja a Mladenovići vole da ugoste i prijatelje iz svih delova sveta.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Surdulica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

WIZZ AIR – Fiksnih 9 evra za različite proizvode i usluge. Važi i za postojeće rezervacije!

Spremite se da svoje iskustvo putovanja uzdignete do neslućenih visina uz naše neverovatno prolećno čišćenje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.