Vizitorski centar gotov do kraja godine

Udruženim snagama Niš, Sofija i Montana uz podršku Evrospke Unije uveliko su na samom kraju završetka izgradnje Vizitorskog centra u blizini Cerjanske pećine.

Direktor Turističke organizacije Uroš Parlić i gradonačelnik Niša Darko Bulatović obišli su danas Vizitorski centar gde su radovi u završnoj fazi. Rok za završetak radova je do kraja godine kako ističe Parlić.

Grad Niš preko Turističke organizacije Niša finansira i učestvuje u organizaciji realizacije projekta prekogranične saradnje Evropskog projekta iz predpristupnih fondova, izgradnja Vizitorskog centra na lokaciji Cerjanska pećina.

This slideshow requires JavaScript.

„Sa izgradnjom objekta se krenulo u maju ove godine, a rok za završetak radova je do kraja godine. Ukoliko vremenski uslovi budu služili taj rok će biti ispoštovan. Objekat od preko 300 kvadrata će služiti za razvoj agrarnog, ruralnog i speleo turizma na lokaciji Cerjanska pećina. Niš finansira te projekte i nadamo se da će ovo biti još jedan od primera uspešne saradnje u predpristupnom fondu.
Vizitorski centar sadržaće pored samog centra i prostor za galeriju gde će biti izložene slike speleo nakita iz tih dvorana za one koji neće moći da siđu. Biće i prostora za boravak čuvarske službe, a i prostor gde će ljudi moći da se okrepe, presvuku, kao i deo za opreme potrebne za silazak u pećinu čija je nabavka predviđena. Zaštitna odela, cizme, radio stanice, šlemovi, lampe i nakon završetka objekta, preuzeće ga Direkcija za izgradnju grada, koja je i do sada upravljala samom Cerjanskom pećinom i gde će smestiti svoje ljude koji će ovu lokaciju održavati stalno dostupnom.“ – kaže direktor TON-a Uroš Parlić.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je istakao da je značajno što se na ovaj način okončava još jedan od projekata o kome se dugo govorilo.

Značajan je projekat ne samo zbog lokaliteta same Cerjanske pećine i zbog velikog broja speleologa , turista koji dolaze jednostavno zbog interesovanja koje se ima prema samoj Cerjanskoj pećini. “ – kaže Bulatović.

Dodao je i da će se sledeće godine raditi rekonstrukcija dela, neuralgičnih tačaka koje su problematične, a da će prva sredstva nakon toga  biti izdvojena i za potpunu rekonstrukciju puta i izgradnju nedostajućeg dela do samog Vizitorskog centra.

Takođe pročitajte

KONSTRAKTA i ZEMLJA GRUVA na Nišvillu!

Završne večeri ovogodišnjeg jubilarnog, 30. Nišville festivala, u nedelju, 18. avgusta nastupiće i Ana Đurić …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.