ponedeljak , 24 februara 2020

Vitezovi prodefilovali Tvrđavom

Viteške borbe od kojih se ledi krv, streličarstvo, koplja, oklopi, mladići na konjima, gospe u srednjevekovnim haljinama, deo su onoga što su Nišlije mogle videti na prvom Viteškom festivalu „Zaštitnici Tvrđave“.

Festival je svečano otvoren defileom vitezova kroz centar grada, nakon čega su Nišlije u toku celog dana mogle da se druže sa vitezovima, ali i oprobaju u raznim veštinama.
Festival je okupio sedamdesetak vitezova iz Niša, Sremskih Karlovaca, Jagodine, Beograda, Kraljeva, Stalaća i Gračanice koji su za najmlađe pripremili školu mačevanja i viteški turnir, sa posebno pripremljenom opremom i mačevima.
Ono što je na posetioce ostavilo najjači utisak svakako su borbe jedan na jedan, kao i srednjevekovne bohurt borbe, koje podrazumevaju udarce u glavu tupim predmetima, sekirom, buzdovanima i mačem.
„Borba je bila strašna, malo sam se i uplašio. Nisam znao da su se ljudi u prošlosti ovako oblačili, baš izgledaju neobično. Voleo bih da postanem vitez kad porastem“, kaže petogodišnji A. Ć.
Najmlađi učesnici festivala, petogodišnja Tara i njen brat Relja (10), otkako su sa mamom i tetkom postali članovi viteške grupe „Knez Lazar“ iz Kraljeva, festivale poput ovog nepropuštaju. Svi za jedno oni predstavljaju jednu klasičnu srednjevekovnu porodicu, čuvajući na taj način tradiciju, srpsku istoriju, ali i istoriju viteštva.
„Mi smo iz Trstenika, a pripadamo grupi Knez Lazar iz Kraljeva. Ovde sam sa sestrom i njenom decom. Ja sam u udruženju oko dve godine, a sestra i deca nešto kraće i sada svi zajedno sa ponosno nosimo haljine kakve su nosile naše gospe i deca u to doba“, kaže Svetlana Đokić.
Predsednik Udruženja “Viteška družina zmajeva griva” iz Niša Dušan Hadžić kaže da je festival u Nišu organizovan po prvi put, a da je cilj ovakvih festivala čuvanje tradicije od zaborava.
Foto- Jelena Ćosin

Takođe pročitajte

Otac Dalibor porodio suprugu Tamaru u porodičnoj kući

Sveštenik iz Bošnjaca Dalibor Stefanović  i njegova supruga Tamara postali su roditelji šestog deteta a …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.