četvrtak , 19 maja 2022

Virtuelne ture najpoznatijih mesta na svetu

Iako su trenutno zatvorene, i destinacije, ali i mi, zbog pandemije virusa COVID-19, to ne mora da nas spreči da uživamo u njihovim pričama i lepotama.

1. MAČU PIKČU, PERU
Mnogi detalji o tome kako je izgražen, još uvek su misterija. U Andima na 2.430 metara nadmorske visine, Maču Pikču je građen iako još uvek nije postojao ni točak, a ni praksa da se koriste životinje za prenos ogromnog kamenja. Link do ture ovde.

2. HRISTOS SPASITELJ, RIO DE ŽANEIRO
Na vrhu planine Korkovadu, statua Hrista Spasitelja vidi se iz čitavog Ria. Link do ture ovde.

3. PIRAMIDE U GIZI, EGIPAT
Na ivici pustinje, na mestu gde se završava pesak, a počinje moderni Kairo, stoje piramide. Ove veličanstvene građevine u Gizi izgrađene su pre oko 4.500 godina kao velike grobnice za faraone. Link do ture ovde.

4. AJFELOV TORANJ, PARIZ
Metalni toranj sagrađen na Marsovim poljima u Parizu, danas je znamenitost i simbol ovog grada. Sagrađen je 1889. kao eksponat za Svetsku izložbu povodom proslave stogodišnjice francuske revolucije. Link do ture ovde.

5. ANGKOR VAT, KAMBODŽA
“Grad hramova” u Kambodži je najveći verski spomenik na svetu, prvobitno je izgrađen kao hinduistički kompleks posvećen bogu Vishnuu u prvoj polovini 12. veka, ali se postepeno transformisao u centar obožavanja budizma. Link do ture ovde.

6. TAŽ MAHAL, INDIJA
Izgrađena između 1631. i 1654. godine, a gradilo ga je 22.000 ljudi. Šah Džahan je naredio izgradnju ovog mauzoleja za svoju preminulu ženu, Ardžumand Bano Begum, koja je poznatija kao Mumtaz Mahal. Link do ture ovde.

7. STOUNHENDŽ
Bitanska kulturna ikona datira iz neolita i bronzanog doba. Nalazi se u okolini Amensberija u Engleskom okrugu Viltšir, otprilike 13 km severozapadno od Solsberija. Link do ture ovde.

8. PETRA, JORDAN
Nalazi se u današnjem Jordanu, a svojevremeno bila glavni grad arapskog Nabatejskog carstva, centar trgovine, odredište karavana, a razvoj grada nastavljen je i u doba Rimskog carstva. Ovaj grad zapadnom svetu otkriven je tek 1812. godine, nakon što ga je pronašao švajcarski istraživač Johan Ludvig Burhardt. Link do ture ovde.

9. KOLOSEUM, RIM
Najveći amfiteatar ikada izgrađen. Link do ture ovde.

10. ČIČEN ICA, MEKSIKO
Veliko arheološko nalazište na Jukatanu u Meksiku iz doba civilizacije Maja. Link do ture ovde.

 

Izvor: National Geographic Srbija

Takođe pročitajte

Besplatan program Nišvila za „Noć muzeja 2022“

Nišville jazz festival će tradicionalno i ove godine obeležiti manifestaciju „Noć muzeja 2022“ u sredu, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.