utorak , 13 aprila 2021

“Virtuelna tura” kroz rezidenciju predsednika Srbije

Jednim klikom svako se od nas može naći za radnim stolom predsednika Srbije i posmatrati svet „iz njegovog ugla“, odnosno odnosno kabineta gde prima najuglednije zvanice iz čitavog sveta. Pored masivnog radnog stola i vredne biblioteke centralno mesto zauzima kopija Miroslavljevog jevanđelja. Svi ovi detalji do sada su bili nedostupni za turiste koji posete Novi dvor ali će uskoro moći da se uz pomoć virtuelne realnosti užive u ulogu predsednika Srbije.
Po Riznica srpske istorije i umetnosti u centru glavnog grada posetiocima je dostupna svake prve subote u mesecu i svi termini su mesecima unapred popunjeni. Zbog velikog značaja Novog dvora, koji je i rezidencija predsednika Srbije, ali i interesovanja domaćih i stranih turista Turistička organizacija Srbije je angažovala trojicu Nišlija da urade „virtuelnu turu kroz Predsedništvo Srbije“.

Uskoro će svako ko poželi da prošeta i razgleda šta se sve nalazi u Novom dvoru moći da to uradi iz svog doma preko aplikacije koja će biti dostupna na sajtu TOS.

Udruženim snagama arhitekta Petar Pejić, programer Obrad Stajić i ekonomista Tihomir Đurković više od mesec dana prikupljali su materijal u Novom dvoru. Svoje znanje u oblasti virtuelne realnosti već su dokazali radeći promotivne amterijale za Turističku organizaicju Srbije ali ne kriju da je ovo za njih bio poseban izazov.

“Bez obzira na političko opredeljenje verujem da je svako svestan važnosti ovog zdanja za našu istoriju ali i budućnost. Velika je i smelost omogućiti svakom da „zaviri“ i razgleda enterijer. Po je u susštini muzej sa više od 200 vrednih eksponata. Posebno je zanimljivo što prilikom posete Novom dvoru ne možete obići sve one prostorije koje smo mi snimile i koje će biti dostupne za gledanje, pojašnjava Pejić i dodaje da će u zavisnosti od interesovanja ceo obejkat virtuelno može obići za pola sata.

“Meni je posebno bile zanimljive vitrine u „Roze salonu“ sa svim poklonima koji su dobijali predsednici Srbije. Naravno, svoje „priče“ imaju i „Zeleni salon“, te „Žuti salon“ pa „Ohridski salon“, nabraja Pejić.
Iz Službe za informisanje Predsedništva Srbije kažu da su tehnički čitav projekat završen i da se očekuje da uskoro aplikacija bude dostupna javnosti.

“Vodilo se računa o svakom detalju, od bezbednosnih do onih koji treba da dočaraju atmosferu u ovom zdanju, kažu iz pomenute Službe.
Prezentacija Novog dvora putem virtuelne realnosti prema rečima naših sagovornika skrenuće pažnju na ovu, kod nas, nedovoljnu iskorišćenu mogućnost.”

“Procene su da će do 2020.godine ovo tržište vredeti 200 milijarde dolara ali je pitanje koji deo „kolača“ ćemo mi uspeti da uzmemo, odnosno da li ćemo imati kadrove koji mogu da taj posao rade, navodi Pejić.

izvor Večernje novosti

Takođe pročitajte

Vodopadi Velika i Mala Ripaljka – prvi spomenici prirode u Srbiji

Dan zaštite prirode Srbije ustanovljen je Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine kako bi se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.