sreda , 28 septembra 2022

Vila Zora – čipkani ukras na obali Vlasine

Sagraditi dom nikada nije bilo lako a sagraditi dom koji će skoro jedan vek biti ukras jednog od najlepših delova Vlasotinca sigurno služi na ponos potomcima trgovca Koste Đikića.

Preko puta mlina Popovićevih, takođe jedan od simbola Vlasotinca, nalazi se vila Zora koja koja svojim stilizovanim zavesicama, visuljkama i kićanka od drveta podseća ne neki brižljivo heklani stolnjak. Da bi je sagradio mladi Kosta Đikić morao je da šest godina radi kod Jevrejina Jakova Borarona u Beogradu koji se bavio farbanjem i trukovanjem tekstila. Radeći težak tekstilni posao Kosta se i školovao za trgovca  na Višoj trgovačkoj školi.

Kada se vratio u Vlasotince otvorio je trgovačku radnju i sagradio kuću pored Vlasine u periodu od 1931-1933.godine.

Do ulaznih vrata u kuću dolazi se preko stepeništa koje je građeno balusterima, a ulazni rizalit ispod krova završava se trougasto. U njemu je utisnuta godina gradnje i naziv kuće. Ima simetrično obrađene fasade u mnairu akademizma, sa visokim prozorskim otvorima, ispod kojih su ukrasi secesijskog porekla, kaže Danica Valčić, autor knjige “Graditeljsko nasleđe Vlasotinca” koja je ovu kuću obradila kao primer građanske arhitekture između dva rata.

Plac za kuću na mestu zvanom “Parasine” kupio je od udovice Vasiljke Kotić a kuću je gradio po svojoj zamisli uz pomoć majstora dunđera iz Bugarske. Jedan deo kuće podignut je bez temelja ali na steni a u prednjem delu ukopao je podrum koji se samo delimično vidi, nekih pola metra. Od useljenja do danas oduvek je imala svoje stanare i to deda Kostine potomke, kaže njeg sin inženjer Miodrag Đikić i dodaje da je ova kuća odolela katastrofalnoj poplavi  pre 20 godina ali i bombardovanju.

Ime je dobila po zori jer se nalazila na istočnoj strani i zraci sunca prvo bi nju obasjali i zato je moj otac nazvao “Vila Zora” kao simbol buđenja, zdravlja i novog života, veli Miodrag.

Sve komšije su se krile za vreme bombardovanja u deda Kostinom podrumu jer su verovali da je neuništiv. Zaista smo kao njegovi potomci, među kojima je ima i građevinskih inženjera, ponosni kako je uspeo da sagradi postojanu i funkcionalnu kuću, kaže Miodrag koji veruje da bi Kostu najviše usrećila činjenica da je ova vila ispunjena dečijom grajom svih ovih godina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Statovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

 

Takođe pročitajte

Virusi i strpljenje – Kako ih lečimo i gde grešimo?

Nakon pojave simptoma prehlade i gripa, prva reakcija najčešće je… PANIKA! U tom trenutku donosimo …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.