četvrtak , 24 septembra 2020

“Vez” na Međunarodnom saboru Srba u Italiji

Folklorno udruženje „Vez“ iz Medveđe učestvovalo je na četvrtom Međunarodnom saboru Srba – “Sačuvati od zaborava u organizaciji Srpske kulturne zajednice „Sveti Sava“ iz Valdanja.
Manifestacija se održala 21.oktobra u Italiji, opština Valdanjo, regija Veneto gde se privremenom radu nalazi velikih broj zemljaka sa juga Srbije. Finansijsku podršku manifestaciji dalo je Ministarstvo dijaspore Srbije i SKZ „Sveti Sava“.
Prvog dana organizovana je grupna poseta gostiju iz Medveđe i Lebana Veneciji „gradu mostova„i trgu Svetog Marka.
Predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić je na prijemu kod gradonačelnika Valdanja, Đuzepe Đankarla Aćepi, razgovarao o produbljivanju saradnje između italijanskog i srpskog naroda.

„Dijaspora je neraskidivi deo srpskog bića, a Srpska zajednica „Sveti Sava“predstavlja vezu Jablaničkog okruga i regionaVeneto na severu Italije, i ta veza mora biti još jača i dublja. Našim ljudima, koji su ovde na privremenom radu, mnogo znače ovi susreti jer na ovaj način Srbija pokazuje da ne zaboravlja svoje sunarodnike koji zajedno čine našu neraskidivu celinu, kazao je Arsić.
Prema rečima predsednika opštine Valdanjo, sa srpskom zajednicom do sada nisu imali nikakvih problema.

“Saradnja će biti još bolja jer postoje realne osnove i potencijali da se odnosi unaprede, rekao je Đuzepe Đankarlo, koji je zajedno sa predsednikom opštine Medveđe otvorio biciklističku stazu u tom mestu.
Predsednik SKZ „Sveti Sava“, Miodrag Janković se u ime cele dijaspore, zahvalio gostima na učešću, a zatim je predsednicima opština Medveđa i Lebane uručio povelje za učešće na manifestaciji.

„Moramo da znamo gde smo, da čuvamo naše korene i naša stabla, jer bez toga neće biti ni cveta ni ploda.Iz tog razloga moramo da imamo čvrstu vezu sa našom maticom.“

Takođe pročitajte

Dan bez automobila u Vlasotincu

Opština Vlasotince, ove godine, prvi put će učestvovati u akciji Dan bez automobila, pružajući time …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.