Vesna Ilić pobednica u brzom nizanju paprika

Vesna Ilić pobednica je u brzom nizanju začinske paprike na „Danima paprike“ koji su po 11.put održani u leskovačkom selu Donja Lokošnica.

nizanje paprike

Ona ovaj posao radi 25 godina, a pošto ima malo zemlje pod paprikom, niže i kod komšija i tako za sat nizanja zaradi 120, a dnevnica se plaća 1.300 dinara.

“Ako radim ceo dan mogu da nanižem 50 niza – rekla je pobednica koja se, bez obzira na veliko iskustvo, prvi put oprobala u ovom takmičenju.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji se pohvalio da mu je bilo drago kada je u specijalizovanom časopisu „ELEVATE“namenjenom gostima u avionima „Air Serbia“ pročitao tekst o Lokošnici i ovoj manifestaciji.

“Tekst potvrđuje koliko je ovaj kraj jedinstven i poseban. „ELEVATE“je časopis koji ima važnu ulogu u svrstavanju Srbije u red obaveznih destinacija u Evropi, koji donosi zanimljive članke o Srbiji i njenim stanovnicima i koji ima za cilj da putnicima približi potencijale naše zemlje, naveo je Cvetanović.nizanje paprike donja lokosnica

Inače, u septembarskom izdanju ovog časopisa o Lokošnici piše da “na jugu Srbije paprike su zasađene na više od 2 hiljade hektara, a Leskovac je prepoznatljiv po starim domaćim sortama poput leskovačke turšije, kozjeg roga ili ljutače. Od crvene kurtovske paprike pravi se najbolji ajvar, čuveni specijalitet tog dela Srbije, a uzgajivači su do današnjih dana očuvali seme koje su im pre sedam vekova preci doneli iz Turske. Posebno je cenjena nizača, autohtona paprika iz sela Donja Lokošnica. Niže se na konac, potom suši.”

Na Danima paprike koji se sredinom septembra održavaju u tom selu, paprika se prodaje kao mlevena ili gruvana, a sušena se nudi „deset u vezi“ ili „na venac“.“

Organizator manifestacije je Agencija za lokalni ekonomski razvoj, a pokrovitelj grad Leskovac.

Takođe pročitajte

LESKOVAČKA LJUTENICA – zaštićena oznaka geografskog porekla

Po rešenju Zavoda za intelektualnu svojinu, nakon roštilj mesa, ajvara i sprže, registrovana je oznaka …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.