utorak , 9 avgusta 2022

Veljko iz Aleksinca najbolji bacač bumeranga

Veljko Arsić (18) iz Aleksinca pobednik je šestog balkanskog takmičenja u bacanju bumeranga koje su organizovali Prva tehnička škola “Milutin Milanković” iz Niša u saradnji sa Ambasadom Australije i Tehničkom školom “Prota Stevan Dimitrijević” iz Aleksinca.

Drugo mesto osvojio je Nišlija Danilo Ilić (11) i on je najmlaži takmičar koji je do sada pobedio na ovim takmičenjima a treće Stefan Vasić iz Aleksinca.
Od stotinak prijavljenih kvalifikacije su prošli njih 21 koji su se juče nadmetali za titulu najboljeg bacača, odnosno hvatanja bumeranga. Zanimljivo je da većina današnjih takmičara nema nikakve veze sa Australijom ali se mnogi nadaju da će im ova veština pomoći da se domognu ovog kontinenta.

Veština starih Abordžina u Nišu se neguje već šest godina a čak postoji i učenička kompanija koja izrađuje i prodaje bumerange.

Takmičenje je otvorio Glem Morison, zamenik australijske ambasadorke Petriše Fini, koji ne krije svoje čuđenje što se u Srbiji neguje ovaj sport. Abordžini su uz pomoć bumeranga lovili ali u sušini nikada do kraja nije utvrđena njegova namena. Bumerange koje su koristili takmičari su lagani, ne teži od 50 grama, tako da nikog nisu mogli da povrede a takmičari i gledoaci su se dobro zabavljali.

Osnovni motiv organizatora je da ovo takmičenje promoviše mlade i zdrav način života, ali i, kako kažu, da ih odvoji od kompjutera i telefona.

„Iz godine u godinu raste interesovanje, ne samo iz Niša nego i iz Beograda, Novog Sada, Aleksinca. Ove godine su najviše zastupljeni učenici osnovnih i srednjih škola, ali i studenti“, kaže Jovan Milić.

„Imamo samo jednu disciplinu, to je ‘izi raund’, reč je o bacanju bumeranga iz centra mete, gde je cilj da se bumerang vrati što bliže bacaču, a da prilikom bacanja ode što dalje“, navodi Ivan Nogić, profesor fizičkog vaspitanja.

 

Takođe pročitajte

Balkanska premijera predstave “Balkan Bordelo” na Nišvile džez teatru

Predstava “Balkan Bordelo” po tekstu Jetona Neziraja a u režiji Blerte Neziraj nastavak je saradnje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.