Veliko interesovanje za promociju monografije o Vladi Iliću

Za sinoćnju promociju monografije o Vladi Iliću, u Galeriji vlasotinačkog Kulturnog centra tražilo se mesto više. Štaviše, ovdašnji poslenici u kulturi ne pamte da je skoro bilo posećenije promocije.

Na delu koje nosi naziv “Prvi moderni gradonačelnik Beograda”, autor, profesor književnosti Saša Stanković radio je punih sedam godina, a zainteresovao se za život i delo Vlade Ilića kada je 2009.postavljena njegova bista u beogradskom Zoološkom vrtu.

“Ova knjiga ispravlja istorijsku nepravdu prema prvom modernom gradonačelniku Beograda, Vlasotinčaninu Vladi Iliću. Za ovakve knjige spravom treba postaviti pitanje ne zašto su nastale, nego zašto nisu ranije nastale – rekao je recenzent, istoričar Ivan M.Becić.

Vlada Ilić potiče iz poznate vlasotinačke familije Mumdžije koja je u periodu od 100 godina postala ekonomski najmoćnija porodica Kraljevine Jugoslavije. Kosta ilić i sinovi, od kojih je jedan Vlada, je preko Vlasotinca i Leskovca stigla do Beograda i ostavila dubok trag u ekonomskom razvoju zemlje u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka, naročito u tekstilnoj industriji.

U vreme dok je Vlada Ilić bio na čelu prestonice, počeo je da se gradi hram Svetog Save, Novi Geograd, Sajmište, mnoge škole i bolnice, kao što su Dečja klinika u Tiršovoj ili Dom za nezbrinutu decu u Zvečanskoj. Tadašnji predsednik beogradske opštine poklonio je prestonici zoološki vrt, jedan je od osnivača Beogradskohg hipodroma, a u njegovo vreme izgrađeni su Tašmajdanski i Karađorđev park, napravljen Vukov spomenik i još mnogo drugih objekata.

“Vlada Ilić je  personifikacija preduzetničkog duha Vlasotinčana i simbol težnji da se uhvati korak sa razvijenijim svetom. Iskreno se radujem što je ova monografija ugledala svetlost dana i zahvaljujem njenom autoru što je sedam godina posvetio istraživanju i pisanju dela koje je od neprocenjivog značaja za sve naraštaje naše varoši. Opština Vlasotince prepoznala je značaj ovog istraživačkog rada i finansijski podržala štampanje monografije. Ova knjiga će, inače, biti štampana i u tvrdom povezu i biće deo reprezentacije opštine koju ćemo ubuduće poklanjati gostima sa strane – rekao je predsednik opštine Zoran Todorović.

Autor Saša Stanković imao je i vesti za posetioce.

“Gospodin Živojin Janjić, Vlasotinčanin koji živi i radi u Subotici izrazio je želju da finansira podizanje spomenika Vladi Iliću u Vlasotincu i nadam se da će se ta ideja realizovati. Autor brojnih dokumentarnih filmova iz našeg kraja Nebojša Ilić ilke snimaće film Vladi, a ja ću pisati monodramu. Verujem da ćemo mu se bar delom odužiti za ono što je on doneo Vlasotincu – rekao je Stanković.

Onako kako je Vlada Ilić krenuo iz Vlasotinca za Leskovac, a potom put Beograda, tako će i promocije, nakon ove u Vlasotincu, nastaviti svoj put u Leskovcu 20.juna, u beogradskom Zoološkom vrtu 22.juna, a u Skadarliji 29.juna.

Takođe pročitajte

Deca kao čuvari tradicije u varoši pod Oplencem

Kako smo sačuvali veru, čega su se igrala deca početkom XIX veka, šta se jelo …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.