Velika evropska porodica eTwinning sve popularnija u Srbiji

Platforma eTwinning, pokrenuta od strane Evropske komisije u okviru programa e-učenja  zbog svoje dostupnosti i lake manipulacije danas broji više od 230.000 članova, a jedan od njih je i Gimnazija „Stevan Jakovljević“ u Vlasotincu. 

Profesor engleskog jezika u ovoj školi, Biljana Pipović i profesor francuskog jezika Konsta Eva iz Grčke, zajedno sa svojim učenicima, pokrenule su projekat pod nazivom „Communication- the Human Connection“  upravo na ovoj platformi.

Projekat koji je trajao od oktobra do maja obuhvatio je devet različitih aktivnosti namenjenih upoznavanju učenika i shvatanju važnosti svih vidova komunikacije.

eTwinning platformaUčenici iz Grčke i Srbije su imali priliku da se oprobaju u različitim stvarima: predstavljanju sebe preko crteža, fotografija, omiljenih citata, PowerPoint prezentacija; pisanju priča; pisanju formalnih mejlova – sve to na engleskom jeziku. Takođe, upoznali su se sa govorom tela karakterističnim za obe zemlje kao i sa nekim od najpoznatijih fraza iz srpskog i grčkog jezika.

Pored eTwinning platforme na kojoj su učenici radili, za realizaciju nekih aktivnosti korišćene su i druge aplikacije.

Prilikom predstavljanja korišćena je aplikacija „Padlet“ koja je učenicima omogućila da se što slikovitije predstave svojim vršnjacima, pri navođenju omiljenih citata korišćena je aplikacija „Linoit“, a govor tela koji karakteriše njihovu zemlju učenici su predstavljali kratkim video zapisima, sve u cilju da se čitav projekat učini što zanimljivijim, ali i da učenici uvide da savremena tehnologija nije bauk, te da se može uporebiti i u edukativne svrhe.

Na ovaj način učenici su umnogome unapredili svoje znanje o digitalnim tehnologijama i razvili veštine korišćenja različitih vidova softvera. Takođe, upoznali su se sa drugim kulturama i kulturnom raznolikošću, a ono što je najvažnije izgradili su sposobnosti komunikacije u realnom životu i komunikacije na drugim jezicima i ukazano im je na značaj maternjeg jezika.

eTwinning vlasoticeO uspešnosti projekta svedoče pozitivne ocene i zadovoljni komentari učenika koji veruju da će ovakvih prilika za upoznavanje ostalih kultura i jezika, u budućnosti biti još mnogo.

Administrator projekta je profesorka Biljana Pipović, a njegovi učesnici su: Đina Ilić, Stefan Šarić, Milan Ranđelović, učenici prve godine, Aleksandra Stamenković, Goran Aleksić, Kristina Krstić, Katarina Sinadinović, Strahinja Stamenković, Sara Stojanović, Katarina Gavrilović, učenici druge godine i Natalija Jovanović, učenica treće godine Gimnazije ’’Stevan Jakovljević’’. Svi sa nestrpljenjem očekuju sledeću školsku godinu i novi projekat koji će im omogućiti da znanja stečena u školi praktično primene, ali i na interesantan način, kroz interakciju sa vršnjacima iz Evrope, steknu nova, životna znanja.

AUTOR: Katarina Gavrilović

 

Takođe pročitajte

Humanitarni duh: Projekcija filma ‘Koce zauvek’ i sećanje na nemerljivu snagu porodice Kocić

U okviru ovogodišnjeg progrаmа Leto u Vlаsotincu sinoć je u sаli Kulturnog centrа priređenа projekcijа …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.