Velibor Petković na čelu Društva književnika i književnih prevodilaca

Za predsednika Društva književnika i književnih prevodilaca Niša izabran poznati niški književnik i novinar Velibor Petković kome će u radu pomagati članovi Predsedništva: Aleksandar Kostadinović, Vladimir Stanimirović, Željko Mitić i Dalibor Popović Pop.

Za članove Nadzornog odbora izabrani su Ivan Cvetanović, Dragan J. Ristić i Zoran Pešić Sigma.

Petković se novinarstvom  bavi od 17. godine kada je upisao taj smer u tadašnjoj “usmerenoj” gimnaziji i počeo da piše za omladinske listove – najpre “Zbivanja”, a kasnije niški “Grafit”.  Profesionalno je u novinarstvu od 1988. godine, kada je diplomirao psihologiju, a radio je u dopisništvu tadašnje RTV Beograd, dnevnom listu “Narodne novine” i najduže u Radio Nišu – 20 godina.

“Ono što povezuje medije i književnost je priča i ljudska potreba da formira i sačuva sopstveni identitet kroz život koji ima nekakav kontinuitet. A samo priča drži naše dane i godine, bilo medijska ili umetnička, da se ne raznižu. Zato pišem i govorim, iako od 2014. godine nisam više profesionalni novinar već asistent na Departmanu za komunikologiju i novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu. Ali time je moja odgovornost još veća, prema studentima koje učim svemu što znam, a to ni mnogo, kaže Petković koji je do sada objavio tri knjige priča: “Medveđa samousluga”, “Učitelj zen budalizma”, “Božanstvena papazjanija” i dramu “Kod Godoa i njegovih”.)

Inače, Jelena S. Mladenović, književna kritičarka i doktorantkinja filologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu, Momčilo Radić, prevodilac, esejista i bilingvalni pesnik nastanjen u Atini, Borivoje Ugrinović, novinar, urednik RTS-a, i Mirjana Baltezarević, pesnikinja novi su članovi Društva.

“Društvo književnika i književnih prevodilaca ima više od pedeset članova i predstavlja skriveno blago grada Niša. Smatram da treba organizovati susrete s čitaocima barem jednom mesečno, a to upoznavanje je najbolji podsticaj za čitanje i povratak knjizi. Društvo treba da učestvuje u organizaciji Književne kolonije Sićevo i drugih književnih manifestacija, a takođe i da, u saradnji s gradskim ocima, ne bude “siroče” već dobije prostorije u kojima bi se susretali pisci i čitaoci. Kultura nije ukras, ona jednom društvu daje utemeljenje i smisao. Narodi ne postoje bez jezika i to je za naše trajanje bitnije od teritorija za koje prečesto ratujemo, smatra novoizabrani predsednik ovog Društva.

 

Takođe pročitajte

Mali Div podržava predlog ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović

Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije Mali Div podržava predlog ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.