„VEČITO“ – Sto godina od rođenja arhitekte Bogdana Bogdanovića (1922-2010)

U Galerija Kulturnog centra Vlasotince u četvrtak 18.maja od 19 časova biće svečano otvorena izložba autora mr Mare Janakova Grujić posvećena jubileju stogodišnjice rođenja velikana srpske i jugoslovenske arhitekture, Bogdanu Bogdanoviću (1922, Beograd – 2010, Beč).

Izložba tretira celokupno stvaralaštvo ovog graditelja. Dvadeset memorijalnih spomenika rasutih po teritoriji gotovo celokupne Jugoslavije, dvadeset i pet napisanih knjiga, urbanistički i arhitektonski projekti, nebrojeni crteži, skice, studije…svedoče o više nego plodnom neimaru renesansnog ustrojstva ličnosti. Bogdanović je i autor Spomenika palim borcima Revolucije „Staro groblje“ koje ove godine obeležava 50 godina od početka izgradnje.

Izložbu u Galeriji KC Vlasotince čini klasična i multimedijalna postavka. Veliki zidni eksponati u neuobičajenoj formi krugova monografski su posvećeni svakom Bogdanovićevom memorijalu, dok je poseban prostor dodeljen postavci posvećenoj Spomeniku Revolucije „Staro groblje“. Izložbene vitrine sadrže gotovo celokupno Bogdanovićevo književno stvaralaštvo, bogatu građu o vlasotinačkom memorijalu koja svedoči o inicijativi za podizanje, projektnoj dokumentaciji, toku izgradnje i životu spomenika za vreme i nakon otkrivanja 1975. godine. Tu su i panoi sa Bogdanovim životopisom, topografijom radova na prostoru SFRJ, bibliografijama. Izložba poseduje i multimedijalni deo, u formi dugometražnog filma (82 min) sa temom virtuelnih poseta svakog od Bogdanovićevih dela na terenu – sa zemlje i iz vazduha, viđenih iz svih perspektiva i u sva četiri godišnja doba, koji će biti emitovan 23. maja u 19 sati u Sali Kulturnog centra.

Recenzent izložbe je prof. dr Aleksandar Kadijević a autor fotografija  Predrag Novaković.
Organizator i pokrovitelji  izložbe koja će u Vlasotincu biti dostupna do 1.juna su Kulturni centar Vlasotince i Opština Vlasotince.

 

 

 

 

 

 

 

 

Takođe pročitajte

Andrija Milošević novi umetnički direktor Filmskih susreta

Na prvoj sednici novog Saveta 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Niš za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.