četvrtak , 4 marta 2021
FOTO: Gorska služba spasavanja Srbije ilustracije

Veći broj spasilaca Gorske službe od sutra na planinama

Zbog predstojećih praznika i očekivanog većeg broja turista na planinama Gorska služba spasavanja Srbije povećaće i broj spasilaca koji dežuraju. Na Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj planini, od sutra pa sve do narednog vikenda, dežuraće više od 30 spasilaca.

Gorska služba spasavanja takođe apeluje na sve posetioce planina u narednom periodu da se pre svega dobro pripreme za zimske uslove,
nisku temperaturu i veliku količinu snega koja je najavljena za naredne dane.

FOTO: Gorska služba spasavanja Srbije ilustracije

Pre svega inforimišite se kod nadležnih službi o stanju i prohodnosti puta ka željenom planinskom predelu. Važno je obratiti pažnju i na dovoljno goriva u rezervoaru, kao i napunjenu bateriju mobilnog telefona, dovoljno hrane, vode, ćebe i dodatnu odeću. U zimskim uslovima vozači bi trebalo da ponesu i određene količine peska koji se baca ako se auto zaglavi.

FOTO: Gorska služba spasavanja Srbije ilustracije

Kako bi ste se uspešno izborili sa hladnoćom i snegom na planinama saveti Gorske službe spasavanja su da odeća ni obuća ne smeju da stežu, u protivnom će se zaustaviti cirkulacija krvi i doći će do brzog pothlađenja i promrzlina.Takođe,spoljašnji sloj odeće treba da bude od materijala koji ne propušta vetar i vlagu. Idealno bi bilo da je to neki materijal koji omogućava da telo diše,da se vlaga od tela filtrira ka spoljašnjoj sredini pri čemu sprečava spoljašnju vlagu da prodre unutra.

Ukoliko se izgubite na planini obavezno nađite zavertinu, dok tempo kretnje po snegu ne bi trebalo da bude brz kako se ne bi znojili, ali ni prespor da se ne bi ohladili, s obzirom na činjenicu da snežna podloga i vetar snižavaju telesnu temperaturu. Najbolje je hodati umerenom brzinom.

Korisne stvari koje bi trebalo poneti, a staju u džep su sveća i upaljač, pištaljka, baterijska lampa, napunjen mobilni telefon, čokolada ili drugi slatkiš, perorez i astrofolija.

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovolјna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilј pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti lјudski život, pomoći čoveku u nevolјi, osnovni je zadatak ove službe.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente…

 

 

Takođe pročitajte

Kako olakšati sebi kada se osećamo loše

Često se nađemo u situaciji da nas obuzme neprijatan osećaj emocionalne praznine, koji utiče na …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.