VEČERAS počinje jubilarna likovna kolonija u Sićevu

Galerija savremene likovne umetnosti Niš vas poziva na svečano otvaranje Likovne kolonije Sićevo 2023 u petak 1.septembra u 19,30 sati – zgrada Likovne kolonije u selu Sićevo.

Likovna kolonija Sićevo nastavlja tradiciju prve Jugoslovenske umetničke kolonije čiji je osnivač poznata srpska slikarka Nadežda Petrović. Kao najstarija kolonija na Balkanu održana je prvi put 1905. godine. Od 1964. kada je obnovljen njen rad, održava se u kontinuitetu svake godine. Zahvaljujući ovoj manifestaciji formirana je zbirka umetničkih dela koja je po svojim istorijskim, umetničkim i estetskim karakteristikama najvrednija zbirka naše umetnosti druge polovine veka na području uže Srbije.

Kolonija se održava svake godine u periodu od 1. do 10. septembra u selu Sićevu, udaljenom 20 km od Niša. Pored boravka i rada umetnika, Program rada o kome odlučuje Savet manifestacije tradicionalno sadrži i detaljnije upoznavanje učesnika sa kulturno-istorijskim nasleđem ovog kraja. Učesnici su u prilici da tokom desetodnevnog boravka obiđu Sićevačku klisuru, manastire u okolini i kulturno-istorijske spomenike našeg grada: Tvrđavu, Medijanu i Ćele-kulu.

Umetnička dela nastala tokom manifestacije biće izložena u Paviljonu u Tvrđavi tokom novembra. Zbirka likovne kolonije Sićevo se svake godine obogaćuje novim radovima koji se ostavljaju na čuvanje, muzeološku obradu, zaštitu i stručnu prezentaciju u realizaciji Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu.

Učesnici Likovne kolonije Sićevo 2023 su: Vesna Knežević, Radomir Knežević, Danijela Mršulja Vasić, Milenko Vasić (Beograd), Miroljub Filipović (Trstenik), Demon Kovarski (Australija), Hjun Ju Kim (Južna Koreja) i Milan Vidojković (Niš).

Realizaciju ovogodišnje manifestacije podržali su Grad Niš i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Takođe pročitajte

Izložba Dragana Momčilovića u Oficirskom domu povodom pet decenija umetničkog stvaranja

U Galeriji u Oficirskom domu u četvrtak, 25.aprila  u 19 časova biće otvorena retrospektivna Izložba …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.