VEČERAS počinje Festival diplomskog filma – otvara ga Boda Ninković

Festival diplomskog filma, koji po drugi put organizuje Studentski kulturni centar Niš, počinje u sredu 17. avgusta, a trajaće do petka 19. u Dvorištu Univerziteta u Nišu Tokom tri festivalska dana publika će moći da pogleda sedam ostvarenja mladih reditelja sa akademija i univerziteta bivše Jugoslavije, a ulaz je slobodan za sve zaintersovane.  Na prvom Festivalu diplomskog filma koji je održan prošle godine prikazani su filmovi iz Srbije. Ove godine festival je prerastao granice, pa će publika moći da pogleda ostvarenja mladih reditelja iz Slovenije, Severne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

“I ovoga puta drago nam je što nastavljamo tradiciju da je ovaj festival uvertira za Filmske susrete u Nišu. Mi smo neka vrsta filmske univerzijade, a Filmski susreti su filmska olimpijada”, kaže Predrag Milojević, umetnički direktor festivala. On dodaje da se filmovi bave temama koje tište mlade ljude – porodici, traumama iz detinjstva, otkrivanju seksualnosti, o problemima i izazovima mladih.

SKC Niš festival organizuje uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva kulture i informisanja.

“U gradu Nišu se godinama unazad tradiocionalno organizuju Filmski susreti, zatim i pozorišni festival Teatar na raskršću, kao i naš Urban fest. Festivalom diplomskog filma Niš još više dobija na težini i postaje pravi grad glumaca. Mislim da je ovo dovoljno da i naš Fakultet umetnosti dobije novi odsek – filmsku i TV režiju”, naveo je dr Predrag Jelenković, direktor Studentskog kulturnog centra Niš.

Početak festivala zakazan je za 20.30 sati, a festival će svečano otvoriti glumac Boda Ninković. Prve večeri publika će imati priliku da pogleda filmove “Soseda”, “Justine” i “Krotki”. U četvrtak će biti prikazani filmovi “Periki”, “Malina blues” i “Fender”, a na zatvaranju film “Ševa”. Nakon poslednjeg filma najbolji će dobiti nagrade – bronzanu, srebrnu i zlatnu Desetku. O nagradama odlučuje stručni žiri – rediteljka Ivana Mladenović, reditelj Boban Rajković i glumac Meto Jovanovski.

Takođe pročitajte

Mali Div podržava predlog ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović

Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije Mali Div podržava predlog ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.