nedelja , 2 aprila 2023

“Vaskršnje dečje radosti” u porti vlasotinačke crkve Svete Trojice

Na treći dan Vaskrsa su u porti crkve Sveta Trojica organizovane druge po redu “Vaskršnje dečje radosti”. Sveštenstvo vlasotinačke crkve je za mališane priredilo takmičenja i igrice u duhu najradosnijeg hrišćanskog praznika.
Ovaj praznični dan u porti je počeo pojanjem tropara posvećenog našem najvećem prrazniku Vaskrsenju Hristovom, koji su izvele članice novoosnovanog ženskog crkvenog hora “Sveta Anastasija srpska”, a potom i molitvom gospodnjom “Oče naš”.
U svojoj besedi sveštenik Marko Nikolić je istakao da Vaskrsenje Hristovo predstavlja “naš najveći praznik jer je Gospod tada pobedio smrt i nama darovao život večni.”
“U tom smislu svake nedelje slušamo službu božiju jer je svake nedelje jedan mali Vaskrs. Drago mi je što se danas na “Vaskršnjim dečjim radostima” okupilo puno dece koja redovno posećuju naš sveti hram i liturgije. Nadamo se da će još više dece dolaziti na službu božiju sa svojim roditeljima, veroučiteljima i rodbinom. Crkva je dom božji, dom svih nas koji dolazimo u njega i koji smo kršteni u ime njegovo. Stoga se i Gospod na nebesima danas raduje videvši vaša ozarena lica okupljena ovde“, rekao je  Marko Nikolić.

Okupljeni mališani su se nadmetali u zanimljivoj trci za “najbrže jaje” tako što su se takmičili u brzom hodanju sa uskršnjim jajima u kašikama, usledilo je nadmetanje za najjače jaje, a potom i traženje farbanih jaja skrivenih u porti hrama. Izabrani su i najlepšili likovni radovi na temu “Vaskrsenje Hristovo”, kao i najlepše oslikana jaja.
Na likovno konkursu je pobedila Nina Saničanin, drugo mesto je zauzeo Jovan Jović, a treće Sara Janković.
Specijalna nagrada je dodeljena Kseniji Jović za sliku zvonika, dok je nagradu van konkurencije dobila Aleksandra Mitov za ikonu Belog anđela.
Za najbolje oslikano jaje prvo mesto je pripalo Emiliji Stanković, drugo Pavlu Živiću, a treće Kseniji Jović.
Nagrada za najjače jaje je dodeljena petogodišnjoj Nataliji Kocanović.
U trci “najbrže jaje” u kojoj se nadmetalo preko sedamdeset mališana u hodanju sa kašikama u rukama u kojima su bila vaskršnja jaja pobedila je Lena Pešić, drugo mesto je osvojila Neda Gorunović, dok je treće mesto zauzela Nina Saničanina.
Za farbanim jajima skrivenim na sve četiri strane porte hrama tragale su ekipe osnovnih škola “Siniša Janić” i “8. oktobar”, kao i članovi Košarkaške akademije “Vlasina”. Mali košarkaši bili su nešto uspešniji od školskih ekipa.
Mnogo radosti, mnogo dečjeg smeha i razigranosti bilo je danas u crkvenoj porti i još više vere u srcima svih okupljenih.
I kao što reče o. Marko Nikolić “sva deca su danas bila pobednici”.

izvor Informativni bilten Vlasina

Takođe pročitajte

Obeležavate jubilej firme? Evo kako da organizujete događaj za pamćenje

Svako preduzeće ima periode uspona i padova, kada posao cveta ali i kada nije baš …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.