utorak , 7 februara 2023

“Vantelesna oplodnja nije trend već realna potreba mnogih u borbi za potomstvo”

“Lečenje steriliteta može biti dugotrajno , emocionalno i finansijski vrlo zahtevno….

“Ovo se posebno odnosi na one parove kod kojih su istrošene sve mogućnosti da se dobije potomstvo prirodnim putem i koji moraju da udju u program vantelesnog oplodjenja ( VTO ). Zato vantelesna oplodnja, kao revolucionarna metoda koja predstavlja vrhunac u lečenju stariliteta, nije trend, već realna potreba mnogih u borbi za potomstvo, kaže dr Nebojša Marković, direktor Specijalne bolnice “Spebo” u Leskovcu i  šef tima  za VTO.

Prema njegovim rečima tri su osnovna faktora koji čine jednu državu: teritorija , zakon i stanovništvo. Gubitak makar jednog od ova tri činioca dovodi do nestajanja države.

Bela kuga” je jedan od najaktuelnijih problema Srbije. Samo tokom prošle godine rođeno je 37680 dece manje u odnosu na broj umrlih, što čini negativni priraštaj stanovništva od čak  – 5,4 %. Razloge za to treba tražiti na više nivoa.  Na prvom mestu jeste problem steriliteta , koji se dodatno opterećuje i uvećava odlukom parova da kasnije stupaju u brak i ostvaruju potomstvo. Neplodnost ( infertilitet , sterilitet ) ne priznaje teritorijalne granice i zastupljena je u svim zemljama u svetu u sličnom procentu. Smatra se da problem neplodnosti ima 15 % parova u reproduktivnom periodu. To praktično znači da u Srbiji 150 – 200 000 parova ne mogu da dobiju decu prirodnim putem i da je takvim parovima neophodna medicinska pomoć. U današnje vreme sve je češća pojava da se žene odlučuju da što kasnije zasnuju porodicu, vrlo često i nakon 40-te god. života. Pri tom se zaboravlja da su šanse za trudnoću tada mnogo manje u odnosu na idealan period u životu za ostvarivanje potomstva , a to je izmedju 25-te i 35-te god. života. Takodje se nakon 40-te god života smanjuje uspešnost postupka VTO , a s druge strane povećava se broj dece sa urođenim anomalijama, navodi priznati stručnjak iz ove oblasti.

Najčešći uzroci neplodnosti su : u 30% slučaja uzrok je loš nalaz ( spermogram ) kod muškaraca, kod 25% parova postoji problem ovulacije ( oslobađanje jajne ćelije iz jajnika ) kod ženskog partnera , a čak 20% žena ima problem sa prohodnošću jajovoda , čime je onemogućen prirodni način oplodnje. Postoje i drugi uzroci neplodnosti , koji se javljaju u nešto manjem procentu , a to su: urođene anomalije materice , endometrioza , šećerna bolest , autoimune bolesti, oboljenja endokrinih žlezda , trombofilije  i dr…Upečatljivo je da postoji veliki pad u kvalitetu spermograma unazad 50 godina , i to danas predstavlja veliki problem.

“Zbog toga savremena pretraga bračne neplodnosti treba da započne već nakon jedne godine neuspelih pokušaja da se trudnoća ostvari , ali kod žena starijih od 35 god sa ispitivanjem uzroka steriliteta  treba početi već nakon 6 meseci nezaštićenih odnosa. Nema idealnog leka za lečenje steriliteta. Svaki par je zaseban i pristup svakom paru sa problemom steriliteta mora da bude svojstven samo njima.Presudno je da se sa postavljanjem dijagnoze steriliteta ne kasni , da se ne gubi dragoceno i nenadoknadivo vreme, kaže Marković i dodaje da su u specijalizovanim bolnicama za lečenje striliteta , kao što je „ SPEBO MEDICAL „ u Leskovcu , dijagnoza steriliteta se postavlja već nakon 2 meseca i na osnovu uzroka steriliteta odredjuje se protokol lečenja.

“Ima li predrasuda kada je u pitanju VTO u 21.veku. Neshvatljiva su razmišljanja da se na taj način „ ide protiv božije volje“ , postavlja se pitanje zdravlja dece iz postupka VTO i sl…Što je sredina ruralnija, zaostalija , predrasuda je više. Zbog toga je ovom problemu neophodno posvetiti više pažnje. Neophodan je veći uticaj države , ali i medija. Uspešnost VTO je u stalnom porastu i u odnosu na rezultate Srbija ne zaostaje u odnosu na svet. SPEBO MEDICAL sa ponosom ističe svoje rezultate, jer se procenat uspešnosti, u zavisnosti od starosti pacijenkinje , kreće od 25 do 55 %. Kao rezultat toga do sada je širom sveta rodjeno preko 800 beba začetih o našoj bolnici u Leskovcu. Ovako dobri rezultati  posledica su : visoke stručnosti , vrhunske tehničke opremljenosti i posebnog odnosa prema pacijentima, pojašnjava naš sagovornik.

“Zbog toga SPEBO MEDICAL , godinama pomaže pacijentima iz celog sveta.Naša misija , koja traje već duže od 11 godina , da budemo uz pacijente , da ih pratimo i ohrabrimo do ostvarenja zajedničkog cilja , a to je rodjenje zdravog deteta,  traje i dalje sa nesmanjenom voljom i entuzijazmom.Rodjenje više od 800 beba  širom sveta dokaz je da smo na pravom putu i predstavlja neoborivi dokaz našeg uspešnog rada. Nepokolebljivi smo da u tome istrajemo i dalje.

 

 

Takođe pročitajte

Šta je sve potrebno za kolonoskopiju?

Kolonoskopija je prvo psihološki neprijatan pregled, a izuzetno značajan jer može da otkrije i najranije …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.