nedelja , 11 aprila 2021

Vantelesna oplodnja nakon korone

Nakon što je vantelesna oplodnja prema svetskim preporukama stopirana zbog epidemije virusa Covid-19, došlo je do promene algoritama lečenja parova koji imaju problem sa začećem, istakao je prof. dr Aleksandar Ljubić, vrhunski stručnjak iz oblasti ginekologije i akušerstva, iz MediGroup sistema.

U svom online predavanju putem Zoom platforme na temu steriliteta, reprodukcije i COVID-19, profesor Ljubić je objasnio da je posle dva meseca omogućen nastavak programa VTO uz poštovanje i ispunjavanje određenih uslova, ali i uz preporuku Evropskog udruženja za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE). U obostranom je interesu da ovaj postupak i dalje ostane bezbedan, i u tom smislu, sve mere koje su predočene ESHRE pravilnikom biće imperativ za poslovanje Specijalne bolnice za ginekologiju sa porodilištem “Jevremova” MediGroup.

Profesor Ljubić je istakao da će nastavak programa VTO biti integrisan u tri nivoa, od kojih je jedan vezan za pacijente:

“Sve naše pacijente koji su sa nestrpljenjem čekali povoljniju epidemiološku sliku kako bi ušli u postupak vantelesne oplodnje, prvo trijažiramo upitnikom koji se radi dve nedelje pre početka bilo kog postupka. Asimptomatske pacijente, koji negativno odgovore na svih 15 pitanja koja su deo upitnika za trijažu, uključujemo u program. Oni koji imaju neke od simptoma ili imaju potencijalno pozitivnu trijažu sa nekim od odgovora koji su pozitivni, analiziramo pre uključivanja u program, a one koji imaju simptome ili su pozitivni na COVID-19 isključujemo iz programa”.

Takođe, oni koji su po bilo kom pitanju bili sumnjivi, a negativna su im antitela na korona virus, takođe pripadaju grupi sa kojom se nastavlja do kraja tok vantelesne oplodnje.
Profesor se osvrnuo i na medicinsko osoblje i istakao da rade samo oni koji su potpuno asimptomatski trijažno negativni.

Na pitanje o proceni embriona i potrebi za nekom dodatnom tehnologijom u vreme COVID-19 infekcije, profesor je odgovorio da postoje neiznvazivni načini procene stanja embriona, koje zovemo time laps ili embrioskopija, kao i invazivni načini koji se odnose na preimplantaciono genetsko testiranje. Primena ovih tehnologija i dalje zavisi od medicinskih indikacija i ne primenjuje se samo zbog pandemije COVID 19.

Eminentni profesor dao je odgovor i na pitanje o konzumiranju vitamina D kao suplementa koji pomaže u jačanju imuniteta, pre i tokom procesa vantelesne oplodnje.

“Mišljenja sam, da nijedan od tih mikroelemenata ili vitamina ne treba davati ukoliko se ne dokaže da nedostaje u organizmu. Ne vidim zašto bismo nekome nešto davali, a da prvo ne vidimo kakvo je stanje u organizmu”, zaključuje profesor Ljubić.

Profesor je najavio još jedno besplatno online predavanje, u ponedeljak 18. maja, na temu vantelesne oplodnje, sa posebnim fokusom na lošije prognoze i parove u zrelijim godinama.

Takođe pročitajte

Privrednici Zapadnog Balkana zajedno u borbi protiv korone

Direktor PКS – Regionalne privredne komore Niš Aleksandar Milićević dobio je priznanje za uspešno organizovanu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.