Valentina osvojila Elbrus na Kavkazu

Valentina Zareva (53) planinarenjem je počela da se bavi pre dve godine, a ljubav prema sportu i prirodi kasnije je učinila da ova žena bude jedna od retkih iz ovih krajeva, a svakako jedina njenih godina, koji je osvojila vrh Elbrus na Kavkazu, najviši u Rusiji i čitavoj Evropi, na 5.642 metra nadmorske visine.

Podvig je ostvarila tokom nedavne ekspedicije koju je za 17 najodvažnijih organizovao planinarski klub „Predejane“: od Beograda do Moskve avionom, pa uz presedanje do Mineralnih Voda, a onda su se planinari odmarali u selu Terskol, u podnožje Elbrusa.

valentina kavkazS obzirom na to da je pri jednom ovakvom poduhvatu aklimatizacija izuzetno važna, posle konačenja na 2.100 metara nadmorske visine, naredno spavanje bilo je na vrhu Čeget od 3.460 metara, odakle su se sutradan žičarom prebacili do Garabašija – savladavši još gotovo pola kilometra visinske razlike. Kretali su se po velikoj mećavi, do doma „Prijut 11“ – polazne tačke na putu u istoriju.

„U mom slučaju se isplatila upornost, a za dobru kondiciju zaslužno je to što se čitavog života bavim sportom. Bila sam prvakinja u stonom tenisu, te igrala odbojku, košarku i fudbal.

Onda mi je planinarenje postalo sastavni deo života, pa se unapred radujem novom izazovu, usponu na Kilimandžaro, koji je planiran za februar 2017. – zaključuje ova nesvakidašnja žena, po zanimanju novinar, ali i predsednik planinarskog kluba „Strešer“ u Surdulici.

izvor Večernje novosti

Takođe pročitajte

Proglašeni pobednici konkursa Oni su heroji 2024.

Na svečanoj dodeli nagrada, u okviru konkursa „Oni su heroji“, predstavljeno je 10 nesebičnih i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.