Jovana Dišić autorka romana Vakuum Foto: Vulkan izdavaštvo

„Vakuum“ Jovane Dišić – Autentična priča koja ne povlađuje pomodarstvu

Knjiga Vakuum jedan je od retkih romana na savremenoj srpskoj sceni, koji ne podilazi ukusu žirija i kritike, već ubedljivost gradi na autentičnoj literarnoj sugestivnosti, sa ciljem da pre svega ispriča priču – složili su se govornici na predstavljanju knjige Vakuum, autorke Jovane Dišić, održanoj sinoć u Tribinskoj sali Doma omladine u prisustvu velikog broja ljubitelja knjiga.

„U vreme opšte praznine, a rekao bih i dosade, koja vlada na takozvanoj savremenoj srpskoj književnoj sceni, ova knjiga me je iznenadila. U pitanju je roman u kome se nešto događa, a koji istovremeno zaslužuje pažnju zbog procesa samospoznaje kroz koji Jovana Dišić hrabro provodi glavnu junakinju Anu“, ocenio je na početku skupa Filip Grbić, pisac i prevodilac.

S njim se složio i Muharem Bazdulj pisac, prevodilac i novinar.

„Glavni razlog da kupite i pročitate ovu knjigu je radnja. Ali, ako je to ono što tražite, u ovom romanu pronaći ćete i lik u čijim unutrašnjim monolozima možete prepoznati svoje dileme. Vakuum će iz vas isisati ravnodušnost“, opisao je Bazdulj svoj doživljaj prve knjige Jovane Dišić i dodao da je pre svega u pitanju roman koji nije pomodarski već autentičan do te mere da imate utisak da poznajete glavnu junakinju.

Književna kritičarka i novinarka Radio Beograda 2, Jovana Milovančević, takođe je ukazala na posebnost autentičnog narativa romana Vakuum i istakla da ironija distance prema realnosti glavne junakinje omogućava čitaocu da pronađe inspiraciju u traženju sopstvenih uporišnih mesta identiteta koji nedostaju.

Urednica knjige iz Vulkan izdavaštva, Marija Radić, objasnila je da je upravo nepretencioznost ono što je prepoznala u rukopisu knjige Vakuum i da se zbog toga založila za nju.

Marija Radić, Filip Grbić, Jovana Dišić, Muharem Bazdulj i Jovana Milovančević
Foto: Vulkan izdavaštvo

„Danas se knjige sve više pretvaraju u sredstvo za osvajanje nagrada i publike. Time gube svoju ulogu i uvode nas u svojevrsnu čitalačku krizu“, rekla je Marija.

Jovana Dišić zahvalila se prisutnima na pažnji koju su svojim dolaskom na predstavljanje ukazali romanu Vakuum i objasnila da je uvek imala veliko poštovanje za pripovedanje kao deo naše tradicije.

„Proučavajući tu baštinu, uvidela sam da kontekst i priča ne moraju da budu bombastični. Ono što je važnije od toga je kako je priča ispričana i ko je priča. Želela sam da u središtu ovog romana bude priča, a ne trenutno aktuelne stvari. Drago mi je da su to i čitaoci prepoznali, da je Vakuum izazvao raznolike utiske i da je prijemčiv, kako za čitalačku publiku, tako i za ljude koji se bave književnošću, jer i sama dolazim iz tog sveta“, rekla je autorka koja je svoj prvi roman, prema sopstvenim rečima, dugo „tražila” i napisala tek kada je pronašla odgovarajući lik pripodvedača.

Predstavljanju prvog romana Jovane Dišić, koja je direktor Biblioteke Nikola Sikimić Maksim u Kučevu, a završila je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, prisustvovali su i studenti ovog fakulteta koji su na poklon dobili knjigu Vakuum.

Roman Vakuum možete pronaći u knjižarama Vulkan širom Srbije i na sajtu Vulkan izdavaštva vulkani.rs.

Takođe pročitajte

Na Weekend.17 dolaze profesor sreće i hroničar medija

Weekend.17 se vraća i ove godine sa najistaknutijim govornicima i aktuelnim temama. Weekend.17 biće najveći Weekend …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.