utorak , 7 februara 2023

Vaedin Saliju – čuvar tajne tradicionalnog poslastičarstva

Kao dete je šetao radnjom u ulici Svetozara Markovića gde u iznajmljenom lokalu više od 60 godina radi poslastičara Salijevih koju su krstili „Jadranka“. Kada se zamomčio i odslužio vojsku bio je spreman da od oca i strica preuzme porodični posao. U Leskovcu je tada radilo više od 25 lokala gde se u svako doba mogla kupiti tulumba, baklava ili šampita, a sada je Vaedin Saliju(59) jedan od tek nekoliko vlasnika poslastičara kakvih se mnogi sa setom sećaju.

Kada uđete u Vaedinovu radnju kao da ste ušli u vremeplov. Na njegovim policama nema kolača modernih i komplikovanih naziva. Sve je tako jednostavno kao i vreme u kome je čuveni „indijanac“ bio omiljena poslastica deci. Pokušao je Vaedin da prati moderne trendove, ali mu to nisu dale mušterije. Tražile su od njega da nastavi da čuva recepte za koje ni sam ne zna koliko su stari.

“Mnogo je mladih parova koji su se ovde, uz kolače, družili i upoznavali, a danas nam dolaze njihova deca i unuci. I sam sam sa bratom porastao u ovoj poslastičari pomažući porodici da stigne da usluži sve mušterije. Osamdesetih godina prošlog veka ispred radnje se čekao red, a uveče je gužva bila tolika da nismo mogli da zatvorimo lokal – priseća se Vaedin vremena kada je princes krofna carovala među slatkišima.

Vaedinova porodica po ocu potiče iz Makedonije, ali on sebe smatra Leskovčaninom i to sa ponosom ističe, jer je u rodnom gradu njegove majke proveo skoro ceo svoj život. U Skoplju je završio ugostiteljsku školu, gde je i stekao „poslastičarsko pismo“. Tamo sada žive dvojica njegovih sinova. Jedan je Vaedina nasledio i uspešno se bavi poslastičarstvom.

“Konkurencija kafića je velika, ali sam održao kvalitet proizvoda, pa posla ima dovoljno da od toga može da se živi. Imamo lepu saradnju i sa nekoliko velikih restorana u gradu i dobro je – kaže Vaedin kome pomažu dve radnice.

Otkriva nam i to da je njegova staloženost posledica činjenice da uživa baveći se poslastičarstvom i dodaje da ga ovaj posao nikada nije umorio. U društvu stalnih mušterija mnogo puta i ne primeti kada prođe dan.

Marina Jovanov koja u „Jadranki“ radi 14 godina Vaedina opisuje kao divnog čoveka i poslodavca. Kaže da je ovde zavolela poslastičarstvo.

“Sve je veoma ukusno. Verujte da još uvek ima Leskovčana koji se sećaju kiselog mleka kakvo se samo ovde pravilo. Posle toliko godina teoretski svaki recept znam, ali se tajne velikih majstora još uvek kriju i ne odaju se lako – smeje se Marina.

Takođe pročitajte

U MediGroup porodilištu rođena 5000. beba

U godini u kojoj će proslaviti deceniju poslovanja, najveći privatni zdravstveni sistem ima dodatnih razloga …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.