„Uvod u njivu“ -najbolja dečija knjiga u 2018.godini

„Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade“ za najbolju dečju knjigu u 2018. godini biće dodeljena Radetu Tanasijeviću, književniku iz Draževca, za zbirku kratkih priča „Uvod u njivu“, u izdanju Biblioteke „Vlada Aksentijević“ iz Obrenovca.

Na konkurs objavljen decembra 2018. godine konkurisalo je oko 40 knjiga iz produkcijske 2018. godine tako da je žiri u sastavu pesnik Peđa Trajković (predsednik), bibliotekar Dragana Pešić Glavašević i prof. dr Valentina Hamović imao težak zadatak.

U užem izboru žiri je uvrstio i sledeće naslove: „Poezija koja se gleda“ Dušana Pop Đurđeva, „Bandoglavić Strahinja“ Siniše Soćanina, „Ja sam Akiko“ Stefana Tićmija, „O ljubavi i drugim moronima“ Danijele Kostić, „Sara i januar za dve devojčice“ Zorana Penevskog, „Sazvežđe violina“ Vesne Aleksić i „Peta devojčica, Marja“ Gradimira Stojkovića. Žiri ističe osobene umetničke domete dela navedenih autora, ali je izdvojio knjigu „Uvod u njivu“ zbog brižljivo negovanog jezičko-stilskog i narativnog postupka i autentičnog odnosa prema svetu prirode.

Obrađivanje sopstvene njive ili vrta, zemaljska je slika biblijskog raja. U Tanasijevićevim pričama, priroda se objavljuje u poetskim slikama koje nas vraćaju prvobitnom liku življenja. Pred naletom civilizacijske zahuktalosti, autor podseća koliko se čovek udaljio od njene umirujuće prisnosti. Knjigom „Uvod u njivu“, dečji senzibilitet se pažljivo uvodi u više sfere. Priče Radeta Tanasijevića izvedene su u najboljem duhu pisaca poput Veljka Petrovića, Isidore Sekulić, Ive Andrića i Milovan Danojlića, čija su dela neizostavni deo školske lektire, navodi se u saopštenju žirija.

Na ovaj način obeležavamo i 2. april, Međunarodni dan knjige za decu, od 1967. godine ustanovljen praznik dečje knjige, sa ciljem da se promoviše dečja književnost i čitanje, kao i da se skrene pažnja javnosti na potrebe najmlađih čitalaca. Ovaj datum je odabran kao datum rođenja Hansa Kristijana Andersena, danskog pisca i proslavljenog pisca za decu.

Nagrada se ove godine dodeljuje treći put, a svečana dodela u Skupštini grada biće organizovana aprila ili maja 2019. godine.
Dodelu nagrade tehnički realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

Takođe pročitajte

Vlasotinački Sportski savez najbolji u Srbiji

Sportski savez opštine Vlasotince najbolji je teritorijalni sportski savez u Srbiji. On je dobitnik najvećeg …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.