Upozorenje građanima – Bez vatri na njivama

Štab za vanredne situacije opštine Vlasotince upozorava građane da ne pale strnjike kako bi uništili biljne ostatke na usevima.

Paljenjem se razvijaju visoke temperature, koje ubijaju korisne mikroorganizme zemljišta, kišne gliste i druge sitne životinje koje su važne za ravnotežu i stvaranje humusa. Vatra sa njiva može se proširiti i izazvati požare većih razmera.

Prošle godine vatrogasci su na teritoriji vlasoitnačke opštine gasili 43 požara na otvorenom, ali 2020.je bila specifična zbog korone. U 2019. intervenisali su 104 puta, a u 2018.ugasili su 93 požara na otvorenom.

Spaljivanje strnjih useva zabranjeno je Zakonom o zaštiti od požara. Lice koje je izazvalo požar dužno je da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije. Novčana kazna za fizičko lice iznosi 10.000 dinara, a za pravno od 300.000 do milion dinara – kaže načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Vlasotince Ivan Stanković, koji je i član opštinske komisije koja prati sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom.

Članovi komisije će u letnjem periodu obilaziti teritoriju opštine i vršiti kontrolu sprovođenja protivpožarnih mera, naročito u toku žetvenih radova. Ukoliko se utvrdi da je na poljoprivrednom gazdinstvu vršeno spaljivanje žetvenih ostataka, gazdinstvo će izgubiti pravo na podsticajna sredstva u poljoprivredi u periodu od dve godine – dodaje Stanković.

Zbog požara na otvorenom, svake godine u Srbiji izgori više stotina hektara šuma.

Takođe pročitajte

U četvrtak počinje peti međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva-Agro Belgrade 2024

Peto izdanje Agro Belgrade 2024, međunarodnog sajma voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva biće održano od 25. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.